Copiii pot purta coronavirusul în nas și gât săptămâni întregi, chiar dacă nu prezintă niciun simptom, ceea ce ar putea explica modul în care virusul se poate răspândi în tăcere, au informat vineri cercetătorii din Coreea de Sud.

În acesta serie de studii de cazuri, infecțiile inaparente la copii s-au putut asocia cu transmiterea silențioasă a COVID-19 în comunitate”, au scris cercetătorii într-un nou studiu.

“Interesant, acest studiu se aliniază cu datele adulților în care până la 40% dintre adulți pot rămâne asimptomatici în fața infecției”, au scris dr. Roberta DeBiasi și Dr. Meghan Delaney, ambele din Spitalul Național pentru Copii din Washington, DC, într-un editorial însoțitor. Niciunul dintre ei nu a fost implicat în cercetare.

Studiul apare într-un moment în care Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au fost criticate pentru schimbarea liniilor directoare privind testarea asimptomatică, pe care Academia Americană de Pediatrie a numit-o „un pas periculos înapoi” într-o declarație vineri.


În ghidurile actualizate ale CDC, este posibil ca unele persoane fără simptome să nu fie nevoie să fie testate, chiar dacă au fost în contact strâns cu cineva despre care se știe că are virusul.
Această cercetare recent lansată adaugă mai multe dovezi cu privire la motivele pentru care lansarea unei rețele largi atunci când vine vorba de urmărirea contactelor este o strategie cheie pentru a atenua răspândirea virală.


„Știm că de multe ori copiii prezintă puține sau deloc simptome ale COVID-19. Știm, de asemenea, că nu sunt imuni la acest virus și pot deveni foarte bolnavi. Testarea persoanelor expuse care ar putea să nu prezinte încă simptome ale COVID-19 este crucială pentru urmărirea contactelor, care ajută la identificarea și sprijinirea altor persoane care sunt expuse riscului de infecție “, a declarat președintele AAP, dr. Sally Goza, în declarație.

Alte știri:  Constanța: Accident rutier între un TIR și un autocar în zona localităților Tariverde și Baia

Studiul, publicat vineri în revista JAMA Pediatrics, a inclus date despre 91 de copii asimptomatici, presimptomatici și simptomatici diagnosticați cu Covid-19 în perioada 18 februarie – 31 martie în 22 de centre din Coreea de Sud.


Printre acești pacienți, 20 dintre ei – sau 22% – nu au prezentat niciun simptom evident și au rămas asimptomatici pe parcursul studiului.
Alți 18 copii – sau 20% – erau presimptomatici, ceea ce înseamnă că nu arătau sau nu se simt bolnavi la momentul respectiv, dar în cele din urmă au avut simptome .

În total, mai mult de jumătate dintre copii – 71 de copii sau 78% – au prezentat simptome, care includ febră, tuse, diaree, dureri abdominale și pierderea mirosului sau a gustului, printre alte simptome. Durata simptomelor pare să varieze, variind de la una la 36 de zile.
„Acest lucru sugerează că și copiii ușori și moderat afectați rămân simptomatici pentru perioade lungi de timp”, au scris DeBiasi și Delaney în editorial.


Datele au arătat că doar 8,5% dintre pacienții cu simptome au fost diagnosticați cu Covid-19 în momentul în care au început simptomele lor. Majoritatea – 66,2% – dintre pacienții cu simptome au avut simptome care nu au fost recunoscute înainte de a fi diagnosticați, iar 25,4% au prezentat simptome după ce au fost diagnosticați.
„Acest lucru evidențiază conceptul conform căruia copiii infectați pot fi mai susceptibili să treacă neobservați fie cu simptome, fie fără simptome și să continue cu activitățile lor obișnuite, care pot contribui la circulația virală în comunitatea lor”, au scris DeBiasi și Delaney.

Alte știri:  Constanța: Accident rutier între un TIR și un autocar în zona localităților Tariverde și Baia
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook