Noile date arată că vaccinurile Covid-19 de pe piață s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea împotriva noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, a declarat joi, consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci.

O mână de noi tulpini ale coronavirusului care au apărut în străinătate, au dat oamenilor de știință unele motive de îngrijorare. Unele variante care au fost identificate în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia par a fi mai transmisibile decât tulpinile anterioare, dar nu neapărat mai mortale.

Deși nu este de mirare că virusul evoluează, cercetătorii încearcă rapid să stabilească ce ar putea însemna schimbările pentru vaccinurile recent dezvoltate și terapeutica împotriva bolii.

Unele descoperiri timpurii care au fost publicate de bioRxiv, care nu au fost încă evaluate de specialisti, indică faptul că varianta identificată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501Y.V2, se poate sustrage de la anticorpii furnizați de unele tratamente cu coronavirus și poate reduce eficacitatea actuală a vaccinurilor disponibile.

„Mai mult, 501Y.V2 arată o scăpare substanțială sau completă de anticorpi neutralizanți din plasma convalescentă COVID-19”, au scris cercetătorii de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. Concluziile lor, „evidențiază perspectiva reinfecției … și pot prefigura eficacitatea redusă a vaccinurilor actuale ”.

Chiar dacă medicamentele sunt mai puțin eficiente, probabil că vor oferi suficientă protecție pentru a face ca vaccinurile să fie eficiente, a spus Fauci în timpul unui briefing de presă de la Casa Albă.

O scădere a eficacității vaccinurilor ar fi „cu atât mai mult motivul pentru care ar trebui să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”. Mutațiile apar atunci când virusul se răspândește și se reproduce singur, care poate fi suprimat dacă sunt inoculați suficienți oameni împotriva bolii pentru a construi așa-numita imunitate in masa, a explicat el.

„Ii acordăm o atenție deosebită. Există planuri alternative dacă trebuie să modificăm vreodată vaccinul. Nu este un lucru foarte greu, putem face asta având în vedere platformele pe care le avem ”, a spus Fauci.

Dr. Rochelle Walensky, noul director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat marți că, deși crede că vaccinurile vor funcționa împotriva variantelor mutante, este posibil ca acestea să nu fie la fel de eficiente ca în studiile clinice.

„Sunt foarte optimistă cu privire la modul în care vor merge aceste variante”, a spus Walensky într-un interviu acordat rețelei JAMA. “S-ar putea să gresesc. S-ar putea să găsim variante și pot apărea variante … în cazul în care vaccinul este mai puțin puternic, dar în prezent sunt încă optimistă ”.

Un alt studiu realizat de oamenii de știință Pfizer și BioNTech a constatat că vaccinul lor Covid-19 ar fi probabil la fel de eficient împotriva tulpinii mutante, in special cea care a fost descoperită în Marea Britanie. SUA au identificat până acum cel puțin 144 de cazuri cu această variantă, conform datelor recente din CDC.

Autorii studiului au avertizat că răspândirea rapidă a variantelor Covid la nivel mondial necesită „monitorizarea continuă a semnificației modificărilor pentru protecția menținută de vaccinurile autorizate în prezent”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Un oficial rus instalat în Herson îl sfătuiește pe Serghei Șoigu să se “împuște”

Un atac public șocant la adresa înaltei conduceri a Rusiei a venit…

Biden afirmă că amenințările lui Putin sunt reale și ar putea declanșa un “Armaghedon” nuclear

Joe Biden a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu un “Armagedon”…

O înregistrare video din Rusia arată sute de persoane înarmate care se plâng de haosul mobilizării

Un videoclip care arată peste 500 de oameni mobilizați în regiunea Belgorod…

Hong Kong oferă 500.000 de bilete de avion gratuite pentru a-i convinge pe turiști să se întoarcă

Înainte de pandemie, Hong Kong primea anual aproape 56 de milioane de…

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naștere, lăudându-l pentru “conducerea distinsă și voința puternică”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia…

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activiștilor pentru drepturile omului din Belarus, Rusia și Ucraina

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost acordat la trei…

Ucraina a recuperat 500 km pătrați de teritoriu într-o săptămână, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că forțele Kievului au recucerit…

“Dumnezeu te-a pus la putere”, spune patriarhul rus cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la nașterea lui Putin

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia împlinirii…