Noile date arată că vaccinurile Covid-19 de pe piață s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea împotriva noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, a declarat joi, consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci.

O mână de noi tulpini ale coronavirusului care au apărut în străinătate, au dat oamenilor de știință unele motive de îngrijorare. Unele variante care au fost identificate în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia par a fi mai transmisibile decât tulpinile anterioare, dar nu neapărat mai mortale.

Deși nu este de mirare că virusul evoluează, cercetătorii încearcă rapid să stabilească ce ar putea însemna schimbările pentru vaccinurile recent dezvoltate și terapeutica împotriva bolii.

Unele descoperiri timpurii care au fost publicate de bioRxiv, care nu au fost încă evaluate de specialisti, indică faptul că varianta identificată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501Y.V2, se poate sustrage de la anticorpii furnizați de unele tratamente cu coronavirus și poate reduce eficacitatea actuală a vaccinurilor disponibile.

„Mai mult, 501Y.V2 arată o scăpare substanțială sau completă de anticorpi neutralizanți din plasma convalescentă COVID-19”, au scris cercetătorii de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. Concluziile lor, „evidențiază perspectiva reinfecției … și pot prefigura eficacitatea redusă a vaccinurilor actuale ”.

Chiar dacă medicamentele sunt mai puțin eficiente, probabil că vor oferi suficientă protecție pentru a face ca vaccinurile să fie eficiente, a spus Fauci în timpul unui briefing de presă de la Casa Albă.

O scădere a eficacității vaccinurilor ar fi „cu atât mai mult motivul pentru care ar trebui să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”. Mutațiile apar atunci când virusul se răspândește și se reproduce singur, care poate fi suprimat dacă sunt inoculați suficienți oameni împotriva bolii pentru a construi așa-numita imunitate in masa, a explicat el.

Alte știri:  Un nou studiu arată că încălzirea globală se accelerează într-un ritm "fără precedent"

„Ii acordăm o atenție deosebită. Există planuri alternative dacă trebuie să modificăm vreodată vaccinul. Nu este un lucru foarte greu, putem face asta având în vedere platformele pe care le avem ”, a spus Fauci.

Dr. Rochelle Walensky, noul director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat marți că, deși crede că vaccinurile vor funcționa împotriva variantelor mutante, este posibil ca acestea să nu fie la fel de eficiente ca în studiile clinice.

„Sunt foarte optimistă cu privire la modul în care vor merge aceste variante”, a spus Walensky într-un interviu acordat rețelei JAMA. “S-ar putea să gresesc. S-ar putea să găsim variante și pot apărea variante … în cazul în care vaccinul este mai puțin puternic, dar în prezent sunt încă optimistă ”.

Un alt studiu realizat de oamenii de știință Pfizer și BioNTech a constatat că vaccinul lor Covid-19 ar fi probabil la fel de eficient împotriva tulpinii mutante, in special cea care a fost descoperită în Marea Britanie. SUA au identificat până acum cel puțin 144 de cazuri cu această variantă, conform datelor recente din CDC.

Autorii studiului au avertizat că răspândirea rapidă a variantelor Covid la nivel mondial necesită „monitorizarea continuă a semnificației modificărilor pentru protecția menținută de vaccinurile autorizate în prezent”.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Avertizare meteo: Averse torențiale, vânt puternic și grindină în mai multe regiuni ale țării

În intervalul 13 iunie, ora 17 – 14 iunie, ora 6, meteorologii…

Video: Cântărețul de manele Babasha, huiduit de public la concertul Coldplay

Un moment controversat a avut loc miercuri seară la concertul Coldplay desfășurat…

Datoria externă a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro în primele patru luni ale anului 2024

Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), datoria externă totală…