Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi impacturi semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind legate de declinul mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, au avertizat cercetătorii marți (27 octombrie).

Un studiu care nu a fost evaluat de specialisti, pe mai mult de 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat că, în unele cazuri severe, infecția cu coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale de luni de zile.

„Analizele noastre … se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport al descoperirilor lor.

„Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul sarcini – cum ar fi amintirea cuvintelor sau îmbinarea punctelor pe un puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta, de asemenea, medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare.

Echipa din Hampshire a analizat rezultatele a 84.285 de persoane care au finalizat un studiu numit Great British Intelligence Test. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alți experți, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Cercetătorii au declarat că deficitele cognitive au avut „o dimensiune substanțială a efectului”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19, cu cele mai grave cazuri care au avut un impact „echivalent cu scăderea medie de 10 ani a performanței globale la pacienti intre 20 si 70 de ani “.

Alte știri:  Utilizarea unui înlocuitor de sare poate reduce riscul de a muri prematur, potrivit unui studiu

Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele sale ar trebui privite cu o anumită prudență.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută pre-COVID, iar rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung – astfel încât orice efect asupra cunoașterii poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.

Derek Hill, profesor de științe imagistice medicale la University College London, a remarcat, de asemenea, că concluziile studiului nu ar putea fi pe deplin fiabile, deoarece nu au comparat rezultatele înainte și după și au implicat un număr mare de persoane care s-au auto-raportat că au avut COVID. -19, care nu a avut niciun test pozitiv.

“În general aceasta este o piesă de cercetare interesantă, dar neconcludentă, asupra efectului COVID asupra creierului”, a spus Hill.

„Pe măsură ce cercetătorii caută să înțeleagă mai bine impactul pe termen lung al coronavirusului, va fi important să se investigheze în continuare măsura în care este afectată cunoașterea în săptămânile și lunile de după infecție și dacă leziunile permanente ale funcției creierului au ca rezultat unele persoane.”

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook