Deficitul de vitamina D crește riscul unei persoane de a se infecta de COVID-19 cu 77% comparativ cu cei cu niveluri suficiente de nutrienți, a constatat un studiu publicat joi de JAMA Network Open.

Unul din patru din cei aproape 500 de participanți la studiu s-a dovedit a avea niveluri mai mici decât optime de vitamina D, au arătat datele.

Dintre cei descoperiți că le lipsesc nutrienții cheie, 22% au contractat COVID-19, arată datele.

60% dintre subiecții studiați cu niveluri adecvate de vitamina D, doar 12% au fost infectați, potrivit cercetătorilor.

Diferențele legate de sistemele imune pot explica de ce COVID-19 lovește mai tare bărbații
“Există dovezi anterioare din mai multe surse că vitamina D poate spori atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea adaptativă”, a declarat pentru UPI dr. David O. Meltzer, profesor de medicină la Universitatea din Chicago.

Imunitatea înnăscută se referă la răspunsul natural al sistemului imunitar al organismului. Imunitatea adaptivă descrie modul în care sistemul imunitar se adaptează la un nou agent patogen – ca un virus – care este capabil să se sustragă răspunsului său natural.

De asemenea, vitamina D … poate preveni excesul de inflamație care face parte din provocarea în gestionarea COVID-19 severă, a spus Meltzer.

Studiul a descoperit că răceala comună ar putea spori imunitatea COVID-19
Pe baza cercetărilor existente, mulți medici recomandă pacienților să ia suplimente de vitamina D dacă dieta lor este lipsită de nutrienți, deoarece s-a dovedit că joacă un rol în sănătatea imunitară, potrivit Kathryn A. Boling, medic de familie la Mercy Medical Center din Baltimore, care nu a făcut parte din studiul JAMA Network Open.

Alte știri:  Specialiștii spun că există beneficii pentru cuplurile care dorm separat

„Există unele surse dietetice de vitamina D, inclusiv pești grași, cum ar fi somonul, ouăle, ciupercile și alimentele îmbogățite, inclusiv majoritatea laptelui și a produselor lactate, dar nu este ușor să obțineți nivelurile pe care le-ați obține numai din aceste surse dietetice. “, A spus Meltzer.

„Expunerea regulată la lumina soarelui poate [de asemenea] crește nivelul de vitamina D”, a spus el.

Cercetătorii au urmărit apoi starea de sănătate a acestor pacienți în perioada 3 martie – 10 aprilie.

Dintre cei 489 de pacienți, 124, sau 25%, au avut niveluri insuficiente de vitamina D în sânge, în timp ce 287, sau 59%, s-au dovedit a avea niveluri suficiente de nutrienți, au arătat datele.

S-a constatat că deficiența de vitamina D crește riscul de testare pozitivă pentru COVID-19 cu 77%, în timp ce vârsta înaintată – care a fost asociată cu un risc mai mare de boală – a crescut probabilitatea doar cu 6%, a arătat studiul.

“Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o probabilitate crescută de testare pozitivă pentru COVID-19”, a spus Meltzer. Avand in vedere ca deficienta de vitamina D este comuna, suplimentarea aportului de vitamina D ar putea reduce probabilitatea de a dezvolta COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook