Tratarea pacienților cu COVID-19 bolnavi în stare critică cu corticosteroizi reduce riscul de deces cu 20%, o analiză a șapte studii internaționale descoperite miercuri, determinând Organizația Mondială a Sănătății să își actualizeze sfaturile cu privire la tratament.

Analiza – care a reunit datele din studiile separate de doză mică de hidrocortizon, dexametazonă și metilprednisolon – a constatat că steroizii îmbunătățesc procentele de supraviețuire a pacienților cu COVID-19 suficient de bolnavi pentru a fi în terapie intensivă în spital.

„Acest lucru este echivalent cu aproximativ 68% dintre (cei mai bolnavi COVID-19) pacienți care au supraviețuit după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu aproximativ 60% care au supraviețuit în absența corticosteroizilor”, au spus cercetătorii într-o declarație.

Conducătorul de îngrijiri clinice al OMS, Janet Diaz, a declarat că agenția și-a actualizat sfaturile pentru a include o „recomandare puternică” pentru utilizarea steroizilor la pacienții cu COVID-19 sever și critic.

„Dovezile arată că, dacă administrați corticosteroizi … (există) cu 87 de decese mai puține la 1.000 de pacienți”, a declarat ea pentru un eveniment live al OMS pe social media. „Astea sunt vieți … salvate”.

Jonathan Sterne, profesor de statistici medicale și epidemiologie la Universitatea Bristol din Marea Britanie, care a lucrat la analiză, a declarat că studiile – efectuate de cercetători din Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și Statele Unite – au dat un mesaj consistent pe tot parcursul, arătând că medicamentele au fost benefice la cei mai bolnavi pacienți, indiferent de vârstă sau sex sau de cât timp pacienții au fost bolnavi.

Descoperirile, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, consolidează rezultatele care au fost apreciate ca o descoperire majoră și anunțate în iunie, când dexametazona a devenit primul medicament care ar putea reduce rata mortalității în rândul pacienților cu COVID-19 grav bolnavi.

Dexametazona a fost utilizată pe scară largă în secțiile de terapie intensivă care tratează pacienții cu COVID-19 în unele țări de atunci.

Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, care a lucrat la procesul de dexametazona, care a fost o parte esențială a analizei publicate miercuri, a declarat că rezultatele înseamnă că medicii din spitalele din întreaga lume pot trece în siguranță la utilizarea medicamentelor pentru a salva vieți.

Ghidul actualizat al OMS, publicat pe site-ul său web miercuri, a spus că corticosteroizii ar trebui utilizați numai în tratamentul celor mai bolnavi pacienți cu COVID-19 și nu în cazurile non-grave, deoarece „tratamentul nu a adus beneficii (în cazuri mai ușoare) și s-ar putea dovedi chiar dăunătoare ”.

Agenția ONU pentru sănătate a cerut, de asemenea, țărilor să mențină suficiente stocuri de corticosteroizi, „în timp ce nu mențin stocuri excesive care ar putea interzice accesul altor țări”.

Cercetătorii au spus că beneficiul a fost arătat indiferent dacă pacienții au fost ventilați în momentul în care au început tratamentul.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook