După ce a contractat și a invins o infecție cu coronavirus, un corp are nevoie de timp pentru a se odihni, pentru a-și recupera sănătatea și forța. Din păcate, pentru unii copii, asta nu se mai întâmplă.

O boală misterioasă, nouă, numită sindrom inflamator multisistemic la copii (MIS-C și cunoscută și sub denumirea de sindrom inflamator multisistem pediatric sau PIMS), a afectat sute de copii din întreaga lume de când a fost descoperită pentru prima dată la începutul acestui an.

Boala, considerată a fi cumva legată de COVID-19, poate apărea la copii chiar și după infecții cu coronavirus foarte ușoare. Dar un caz ușor de coronavirus nu este o garanție că un caz ulterior de MIS-C nu va fi foarte grav și, uneori, chiar fatal.

„Copiii nu au avut nevoie să prezinte simptomele clasice ale căilor respiratorii superioare ale COVID-19 pentru a dezvolta MIS-C, ceea ce este înspăimântător”, spune neonatologul Alvaro Moreira de la Universitatea Texas Health Science Center din San Antonio.

„Copiii ar putea să nu aibă simptome, nimeni nu știa că au boala și, câteva săptămâni mai târziu, ar putea dezvolta această inflamație exagerată în organism.”

Într-o nouă revizuire cuprinzătoare a cercetării medicale în MIS-C, toate din acest an, Moreira și echipa sa au descoperit aproape 40 de studii observaționale care au implicat 662 de pacienți copii în total care au dezvoltat sindromul.

MIS-C este marcat de inflamații severe în mai multe părți ale corpului, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii și multe altele. Simptomele seamănă cu alte două afecțiuni – boala Kawasaki și sindromul șocului toxic – dar cantitatea și răspândirea inflamației generale în MIS-C este mai gravă, spune Moreira.

„Poate fi letal, deoarece afectează mai multe sisteme de organe”, spune Moreira. Indiferent dacă este vorba de inimă și plămâni, sistemul gastro-intestinal sau sistemul neurologic, are atât de multe fețe diferite, încât inițial a fost o provocare pentru clinicieni să înțeleagă.

Acum, la câteva luni de la pandemia COVID-19, avem o imagine mai clară despre cum arată MIS-C, deși există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre sindrom – precum și despre perspectivele de recuperare pe termen lung fie pentru tinerii care se confruntă cu această afecțiune gravă.

Alte știri:  Ucraina: Nouă persoane, printre care trei copii, au murit în urma unui atac rusesc în regiunea Dnipropetrovsk

Din cele 662 de cazuri cunoscute la nivel mondial examinate în noua revizuire, 71% dintre copii au fost internați la terapie intensivă, iar durata medie a spitalizării a fost de aproximativ opt zile.

În fiecare caz, pacienții au prezentat febră, iar majoritatea au prezentat, de asemenea, dureri abdominale sau diaree (73,7 la sută din cazuri) și vărsături (68,3 la sută). Conjunctivita și erupția cutanată au fost, de asemenea, frecvente.

Din păcate, 11 dintre copiii studiați au murit. În timp ce această rată de deces observată pentru copiii cu MIS-C pare să fie scăzută (la aproximativ 1,7% din toți pacienții copii din acest studiu), cercetătorii subliniază că această cifră este de fapt mult mai mare decât rata de mortalitate de 0,09% observată la copii cu COVID-19.

Studiu :

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook