SUA inundă piața cu dolari, iar dolarul rămâne puternic. Există un răspuns rapid și ușor pentru acest lucru: bonurile și obligațiunile Trezoreriei SUA sunt încă considerate cea mai sigură investiție din lume. Sunt (evident) denominate în dolari SUA, deci trebuie să cumpărați dolari pentru a le cumpăra.
Și ghicim teoria că, din moment ce aproape fiecare țară (și în special țările din prima lume) devine într-o oarecare măsură devastată de Coronavirus, economia tuturor va fi afectată brutal și va dura mult timp până ce toată lumea se va recupera.

Dar poate că nu este cazul. Modul american de a gestiona cel puțin latura economică a crizei Coronavirus este oarecum unic în lume. De fapt, companiile americane sunt încurajate să concedieze angajații, astfel încât acești angajați să poată beneficia de indemnizații extinse de șomaj (deși companiile sunt, de asemenea, recompensate dacă promit să aducă acele persoane înapoi după aceea – într-adevăr, primul proiect de lege de stimulare adoptat de Congres nu este o lege proastă). Apoi, acești foști angajați trebuie să-si faca singuri asigurări de sănătate (sau să meargă la “Continuarea acoperirii sănătății” – COBRA unde trebuie să își asume întreaga factură de asigurare, de care în multe cazuri companiile lor aveau grijă de o parte). Dar în alte țări, în special în Europa, lucrătorii nu sunt concediați. Germania, de exemplu, chiar înainte de aceasta, avea deja un sistem pentru dezastre economice pe termen scurt în care angajaților li se reduc orele de muncă și sunt plătiti ( plătiti de guvern, nu de compania lor). Desigur, dacă condițiile economice ajung să fie grave, acestia pot fi concediați în cele din urmă, motiv pentru care programul oferă și stimulente financiare dacă angajații își folosesc o parte din timpul lor de nefuncționare pentru a-și extinde formarea profesională. Și, desigur, au și asigurări medicale încorporate.

Va face acest lucru mai ușor ca țările precum Germania să revină atunci când acest lucru se va termina? Vom vedea. Vor conduce SUA drumul către un dezastru? Vom vedea, de asemenea. Cu siguranță nu se arată a fi liderul global în această criză. Cel puțin nu până acum.
De ani de zile, SUA se bucură de ceva numit „privilegiu exorbitant”. Ceea ce înseamnă practic că majoritatea tranzacțiilor globale se fac în dolari SUA, economia SUA are automat un avantaj față de restul lumii, care este aproape întotdeauna în situația de a fi obligată să cumpere dolari SUA. (Lui Trump nu-i place un dolar puternic, dar, în general, l-a ajutat acest lucru.) De exemplu, prețurile petrolului sunt aproape întotdeauna cotate în dolari, indiferent dacă petrolul provine din Texas, Marea Nordului sau Golful Persic.


Ar putea criza Coronavirusului să răstoarne această convenție a economiei mondiale? Am auzit multe discuții despre China care ies din aceasta cu o influență globală mai puternică. Dar nimeni nu acordă prea multă atenție Europei. Și euro. Există deja câteva obligațiuni denominate în euro. Dar nu s-au prins niciodată cu adevărat. Iar Euro nu este moneda globală, deoarece dolarul SUA este. (Și, sincer, pentru că Marea Britanie nu a renunțat niciodată la utilizarea lirei britanice chiar și atunci când era membră a Uniunii Europene, dar cu Brexit, UE nu mai trebuie să se îngrijoreze de acest lucru: cel mai durabil membru al său tocmai și-a făcut bagajele și a plecat). Renminbi chinez nu poate fi niciodată moneda globală de facto, cel puțin atâta timp cât nu este flotant liber, ceea ce nu este, și oamenii nu pot avea încredere în guvernul chinez pentru ca ar putea manipula valoarea ei, ceea ce fac tot timpul.

Deci, este timpul monedei Euro să crească?

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook