Al-Qaeda a amenințat săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo cu repetarea unui masacru ca cel din 2015, după ce a republicat desene animate controversate ale profetului Mahomed, a declarat vineri observatorul SITE.

Al-Qaeda, în publicația One Ummah, a avertizat că Charlie Hebdo se va înșela dacă crede că atacul din 2015 este „one off”, după ce revista a tipărit „caricaturile disprețuitoare” într-un număr sfidător care a marcat începutul procesului în Paris a suspectilor la atac.

Comentariile au venit într-o ediție în limba engleză a publicației Al-Qaeda care pretindea să marcheze aniversarea atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, efectuate de rețeaua teroristă.

Acesta a spus că are „același mesaj” pentru președintele Franței, Emmanuel Macron și pentru predecesorul său Francois Hollande, care era președinte în momentul atacurilor din 2015.

Doisprezece persoane, printre care și unii dintre cei mai celebri caricaturiști din Franța, au fost uciși la 7 ianuarie 2015, când frații Said și Cherif Kouachi au intrat cu arme in birourile lui Charlie Hebdo, al căror stil fără menajamente, inclusiv publicarea de desene animate ale profetului, împărțise țara.

Acesta a redeschis unul dintre capitolele post dureroase din istoria modernă a Franței, care a anunțat o serie de atacuri jihadiste pe teritoriul său, care au luat peste 250 de vieți.

Directorul lui Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de „Riss” și care a fost el însuși grav rănit la umăr în urma atacului, a declarat instanței săptămâna aceasta că nu are nimic de regretat în publicarea desenelor animate.

” Regretul meu este să văd cât de puțini oameni luptă pentru a apăra libertatea. Dacă nu luptăm pentru libertatea noastră, trăim ca niste sclavi și promovăm o ideologie mortală”, a spus el.

Publicarea de către Charlie Hebdo a desenelor animate a atras o nouă condamnare din partea statelor, inclusiv Iran, Pakistan și Turcia.

Dar Sourisseau, care locuiește acum sub protecție non-stop, a spus că trebuie să le reediteze.

„Dacă am fi renunțat la dreptul de a publica aceste desene animate, asta ar însemna că am greșit să facem acest lucru”, a spus el.

Citeste si : Revista Charlie Hebdo a republicat controversatul desen cu Mahomed
Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram