Nu există nicio îndoială “că o operațiune de otrăvire a liderului opoziției ruse Alexei Navalny a fost aprobată la cele mai înalte niveluri ale guvernului și serviciilor de informații din Rusia, potrivit lui Steven Hall, fostul șef al operațiunilor din Rusia al CIA.

“Nu există cu adevărat altă modalitate de a explica acest lucru”, a spus Hall într-un interviu cu Mary Louise Kelly de la NPR. „Și asta este ceva pe care serviciile de informații rusești îl fac literalmente de zeci de ani, dacă nu chiar mai mult”.

Un laborator militar german a identificat otrava din sistemul lui Navalny ca fiind o variantă a lui Novichok, un agent nervos din epoca sovietică, a anunțat miercuri cancelarul Angela Merkel. Ea a spus că criticul deschis al președintelui rus Vladimir Putin a fost „victima unei infracțiuni care intenționa să-l reducă la tăcere”.

Rusia a respins orice vină pentru atacul asupra lui Navalny.

“Aș prefera să fiu atent când vorbesc despre acuzațiile aduse statului rus”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri Interfax. “La urma urmei, nu există astfel de acuzații și nu există niciun motiv pentru a acuza statul rus”. El a adăugat: „Nu suntem înclinați să acceptăm acuzații în acest context”.

De Novichok s-a auzit din 2018, când a fost folosit pentru otrăvirea fostului spion KGB Sergei Skripal și a fiicei sale, Yulia, în Marea Britanie. Marea Britanie și alte națiuni occidentale au dat vina pe acest atac asupra serviciului de informații militare al Rusiei, GRU. Un ofițer de poliție britanic a fost de asemenea bolnav de Novichok, la fel ca și doi civili – dintre care unul a murit.

“Este interesant că încă folosesc Novichok, dar nu este deloc surprinzător faptul că am avut această tentativă de asasinat asupra unui tip ca Navalny”, a spus Hall.

În ultimul deceniu, Navalny a investigat oficiali bine poziționați asupra potențialelor cazuri de corupție și abuz de serviciu. El a arătat, de asemenea, abilitatea de a organiza proteste anti-Putin și de a construi o audiență online – un aspect crucial al activității sale – întrucât a primit o acoperire redusă în canalele media aprobate de stat.

“Sincer, sunt doar surprins că le-a luat atât de mult să acționeze împotriva lui Navalny”, a spus Hall, care s-a retras din CIA în 2015, după trei decenii de conducere a operațiunilor rusești.

Alți oponenți ai regimului lui Putin au fost vizați în asasinate sau tentative de omor, folosind adesea otravă. Și Hall observă că un alt lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, a fost împușcat pe un pod lângă Kremlin în urmă cu cinci ani.

“Există o lungă istorie în acest sens”, a spus Hall, adăugând: “Acesta este modul în care Vladimir Putin face lucrurile. Și o face atât în ​​interiorul Rusiei, cât și în afara Rusiei”.

“Au făcut-o deja în Marea Britanie. Au făcut-o în Germania, au făcut-o în alte locații europene”, a spus Hall. “Întrebarea este, va veni vreodată asta în Statele Unite? Și aceasta este o întrebare interesantă pe care aș încerca să o urmez foarte atent dacă m-aș întoarce la vechea mea slujbă.”

Navalny, în vârstă de 44 de ani, rămâne într-o comă medicală la spitalul Charité din Berlin, unde familia sa l-a mutat pentru a primi îngrijiri de specialitate. El s-a îmbolnăvit brusc într-un zbor comercial către Moscova din orașul siberian Tomsk, pe 20 august, forțând avionul să aterizeze de urgență. Purtătorul de cuvânt al lui Navalny, Kira Yarmysh, a spus că l-a văzut bând un singur lucru: o ceașcă de ceai la aeroportul din Tomsk.

Două zile mai târziu, activistul și omul politic a fost transportat cu avionul din Siberia. Într-o actualizare recentă, medicii germani au spus că starea sa este stabilă și că viața lui nu este în pericol – dar au adăugat că este prea devreme pentru a ști ce efecte pe termen lung ar putea suferi.

Când Navalny era tratat în Siberia, medicii au susținut că nu există urme de otravă în sistemul său. Au spus că suferă de un dezechilibru al zahărului din sânge.

Joi, Peskov a reiterat că testele efectuate pe Navalny înainte de a părăsi Siberia nu au găsit substanțe toxice. În aceeași zi, reprezentantul Rusiei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, ambasadorul Alexander Lukashevich, aparent a difuzat o conspirație despre Navalny, sugerând că țările occidentale au organizat otrăvirea. Comentariile sale au atras rapid un răspuns al SUA.

„Sunt sincer uimit de comentariile reprezentantului Federației Ruse astăzi aici”, a declarat James S. Gilmore III, ambasadorul SUA în cadrul organizației, „pentru a sugera cum că o conspirație gravă din partea agențiilor de informații occidentale ar fi putut să-l facă pe dl. Navalny este bolnav în Omsk. Aceasta este o afirmație foarte ciudată și îngrijorătoare. “

Aceste evoluții nu l-au surprins pe Hall.

„Aștept cu nerăbdare – și începem deja să o vedem – o parte din munca de creație care se face chiar acum

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…