Nu există nicio îndoială “că o operațiune de otrăvire a liderului opoziției ruse Alexei Navalny a fost aprobată la cele mai înalte niveluri ale guvernului și serviciilor de informații din Rusia, potrivit lui Steven Hall, fostul șef al operațiunilor din Rusia al CIA.

“Nu există cu adevărat altă modalitate de a explica acest lucru”, a spus Hall într-un interviu cu Mary Louise Kelly de la NPR. „Și asta este ceva pe care serviciile de informații rusești îl fac literalmente de zeci de ani, dacă nu chiar mai mult”.

Un laborator militar german a identificat otrava din sistemul lui Navalny ca fiind o variantă a lui Novichok, un agent nervos din epoca sovietică, a anunțat miercuri cancelarul Angela Merkel. Ea a spus că criticul deschis al președintelui rus Vladimir Putin a fost „victima unei infracțiuni care intenționa să-l reducă la tăcere”.

Rusia a respins orice vină pentru atacul asupra lui Navalny.

“Aș prefera să fiu atent când vorbesc despre acuzațiile aduse statului rus”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri Interfax. “La urma urmei, nu există astfel de acuzații și nu există niciun motiv pentru a acuza statul rus”. El a adăugat: „Nu suntem înclinați să acceptăm acuzații în acest context”.

De Novichok s-a auzit din 2018, când a fost folosit pentru otrăvirea fostului spion KGB Sergei Skripal și a fiicei sale, Yulia, în Marea Britanie. Marea Britanie și alte națiuni occidentale au dat vina pe acest atac asupra serviciului de informații militare al Rusiei, GRU. Un ofițer de poliție britanic a fost de asemenea bolnav de Novichok, la fel ca și doi civili – dintre care unul a murit.

Alte știri:  Marine Le Pen, anchetată în Franța pentru delapidare și fraudă

“Este interesant că încă folosesc Novichok, dar nu este deloc surprinzător faptul că am avut această tentativă de asasinat asupra unui tip ca Navalny”, a spus Hall.

În ultimul deceniu, Navalny a investigat oficiali bine poziționați asupra potențialelor cazuri de corupție și abuz de serviciu. El a arătat, de asemenea, abilitatea de a organiza proteste anti-Putin și de a construi o audiență online – un aspect crucial al activității sale – întrucât a primit o acoperire redusă în canalele media aprobate de stat.

“Sincer, sunt doar surprins că le-a luat atât de mult să acționeze împotriva lui Navalny”, a spus Hall, care s-a retras din CIA în 2015, după trei decenii de conducere a operațiunilor rusești.

Alți oponenți ai regimului lui Putin au fost vizați în asasinate sau tentative de omor, folosind adesea otravă. Și Hall observă că un alt lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, a fost împușcat pe un pod lângă Kremlin în urmă cu cinci ani.

“Există o lungă istorie în acest sens”, a spus Hall, adăugând: “Acesta este modul în care Vladimir Putin face lucrurile. Și o face atât în ​​interiorul Rusiei, cât și în afara Rusiei”.

“Au făcut-o deja în Marea Britanie. Au făcut-o în Germania, au făcut-o în alte locații europene”, a spus Hall. “Întrebarea este, va veni vreodată asta în Statele Unite? Și aceasta este o întrebare interesantă pe care aș încerca să o urmez foarte atent dacă m-aș întoarce la vechea mea slujbă.”

Navalny, în vârstă de 44 de ani, rămâne într-o comă medicală la spitalul Charité din Berlin, unde familia sa l-a mutat pentru a primi îngrijiri de specialitate. El s-a îmbolnăvit brusc într-un zbor comercial către Moscova din orașul siberian Tomsk, pe 20 august, forțând avionul să aterizeze de urgență. Purtătorul de cuvânt al lui Navalny, Kira Yarmysh, a spus că l-a văzut bând un singur lucru: o ceașcă de ceai la aeroportul din Tomsk.

Alte știri:  Plan Roșu activat în Constanța: Copii și adulți, victime ale unei posibile intoxicații la un hotel din Olimp

Două zile mai târziu, activistul și omul politic a fost transportat cu avionul din Siberia. Într-o actualizare recentă, medicii germani au spus că starea sa este stabilă și că viața lui nu este în pericol – dar au adăugat că este prea devreme pentru a ști ce efecte pe termen lung ar putea suferi.

Când Navalny era tratat în Siberia, medicii au susținut că nu există urme de otravă în sistemul său. Au spus că suferă de un dezechilibru al zahărului din sânge.

Joi, Peskov a reiterat că testele efectuate pe Navalny înainte de a părăsi Siberia nu au găsit substanțe toxice. În aceeași zi, reprezentantul Rusiei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, ambasadorul Alexander Lukashevich, aparent a difuzat o conspirație despre Navalny, sugerând că țările occidentale au organizat otrăvirea. Comentariile sale au atras rapid un răspuns al SUA.

„Sunt sincer uimit de comentariile reprezentantului Federației Ruse astăzi aici”, a declarat James S. Gilmore III, ambasadorul SUA în cadrul organizației, „pentru a sugera cum că o conspirație gravă din partea agențiilor de informații occidentale ar fi putut să-l facă pe dl. Navalny este bolnav în Omsk. Aceasta este o afirmație foarte ciudată și îngrijorătoare. “

Aceste evoluții nu l-au surprins pe Hall.

„Aștept cu nerăbdare – și începem deja să o vedem – o parte din munca de creație care se face chiar acum

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Crimă șocantă în Brăila: Doctoriță stomatolog ucisă în cabinetul său

O întâmplare șocantă a avut loc marți seara în Brăila, unde o…

Cadavrul din geamantan: Suspecții crimei au fost prinși în Brașov

Doi suspecți în cazul crimei șocante din județul Vaslui au fost prinși…

Iași: Tânăr de 32 de ani decedat din cauza caniculei

Un caz șocant a avut loc recent în județul Iași, unde un…

Fenomen rar observat deasupra Antarcticii: Încălzire stratosferică bruscă

Oamenii de știință au detectat recent un eveniment meteorologic neobișnuit în stratosfera…

Cod Roșu de caniculă: Temperaturile vor atinge maxime de 42 de grade celsius în aproape toată țara

România se confruntă cu un val de căldură intens și persistent în…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…