Potrivit unui nou studiu, straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica se topesc la o rată care se potrivește cu cel mai rău scenariu pentru creșterea nivelului mării.

Marea majoritate a masei de gheață a planetei este conținută în stratul de gheață din Antarctica, ceea ce ar determina creșterea nivelului mării cu 58 de metri dacă s-ar topi complet.

Stratul de gheață mult mai mic din Groenlanda, despre care cercetările anterioare sugerează că s-ar fi topit dincolo de punctul de întoarcere, ar provoca o creștere de puțin peste șapte metri.

Deși nu se așteaptă o topire completă, chiar și creșteri mici ar putea avea un efect devastator, iar noile cercetări afirmă că nivelul mării la nivel mondial a crescut deja cu 1,8 cm începând cu anii 1990 – potrivindu-se cu cel mai rău scenariu dezvoltat de Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice.

Nivelul mării globale crește în primul rând prin ceva cunoscut sub numele de expansiune termică, ceea ce înseamnă că volumul de apă de mare se extinde pe măsură ce se încălzește.

Dar în ultimii cinci ani, topirea gheții din straturile de gheață de pe uscat și ghețarii montani au depășit expansiunea termică ca fiind principala cauză a creșterii nivelului mării prin adăugarea unui volum suplimentar de apă în oceane.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Leeds și Institutul meteorologic danez avertizează că, dacă această rată de topire continuă, nivelul mării la nivel mondial ar putea crește cu încă 17 cm până la sfârșitul acestui secol – expunând anual 16 milioane de oameni la inundații de coastă.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram