Este greu de înțeles, dar Statele Unite au ales odată 00000000 ca parolă pentru controlul computerizat al rachetelor cu vârf nuclear și a rămas așa timp de aproape 20 de ani. Ciudat dar adevarat.

În 1962, John F. Kennedy a semnat Memorandumul de acțiune pentru securitatea națională 160, care autoriza ca armele nucleare să aibă ceva numit “Legătură de acțiune permisivă” sau PAL. Acesta a fost un dispozitiv de securitate care ar preveni armarea sau detonarea neautorizată a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) fără codul corect și autorizarea corectă.

Motivul PAL a fost creat să se asigure că, în cazul în care un alt guvern ar fi pus mâna pe armamentele nucleare, nu le vor putea lansa. Era, de asemenea, în așa fel încât comandanții militari americani să nu poată lansa singuri un ICBM, iar rachetele nu ar fi niciodată sub controlul unei singure persoane. PAL se credea a fi un dispozitiv extrem de sigur dacă era în poziție.

Problema a apărut, așa cum se întâmplă adesea cu orice lucru care are legătură cu guvernul, că armata pur și simplu a neglijat să potrivească PAL-urile cu multe dintre ICBM-urile nucleare. Jumătate din rachetele din Europa au continuat să fie asigurate doar prin încuietori mecanice. Rachetele Minuteman din Statele Unite se potriveau cu un PAL sub conducerea secretarului apărării pentru Kennedy, Robert McNamara.

Cu toate acestea, când a plecat, Comandamentul Aerian Strategic, care supraveghează majoritatea forțelor militare nucleare din Statele Unite, a schimbat codurile în 00000000. Acest cod extrem de ușor a fost scris chiar pe o listă de verificare, astfel încât niciun personal nu l-ar uita.

Motivele erau duble. Unul, nu ar fi nevoie de aprobarea prezidențială dacă ar exista un atac, iar al doilea, dacă liniile de comunicație ar fi fost distruse, ar mai fi existat capacitatea de a lansa rachetele. Sub gândirea Comandamentului Strategic Aerian, acest lucru a asigurat că lansarea rachetelor nucleare va fi rapidă și ușoară.

Un fost ofițer de lansare Minuteman, pe nume Dr. Bruce Blair, a dat vestea într-un articol din 2004 despre ceea ce a fost odată codul de lansare nuclear foarte intuitiv. De asemenea, scrisese un articol în 1977, avertizând că ar putea fi necesare doar patru persoane pentru a lansa o rachetă. Acesta a fost același an în care au fost activate toate PAL-urile, iar codurile au fost modificate în mod miraculos.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook