Creșterea rapidă a populației, lipsa accesului la alimente și apă și expunerea crescută la dezastre naturale înseamnă că peste 1 miliard de persoane se confruntă cu strămutarea până în 2050, potrivit unei noi analize a amenințărilor ecologice globale.

Analiza facuta de Institutul pentru Economie și Pace (IEP), un grup de reflecție care produce anual indici de pace. Registrul amenințărilor ecologice folosește date de la Organizația Națiunilor Unite și alte surse pentru a evalua opt amenințări ecologice și pentru a prezice care sunt țările și regiunile cele mai multe la risc.

Având în vedere că populația lumii va crește până la aproape 10 miliarde până în 2050, intensificând lupta pentru resurse și alimentând conflictele, cercetările arată că până la 1,2 miliarde de persoane care trăiesc în zone vulnerabile din Africa subsahariană, Asia Centrală și Orientul Mijlociu pot fi forțat să migreze până în 2050.

Prin comparație, factorii ecologici și conflictele au condus la strămutarea a aproximativ 30 de milioane de oameni în 2019, se arată în raport.

„Acest lucru va avea impacturi sociale și politice uriașe, nu doar în lumea în curs de dezvoltare, ci și în cele dezvoltate, deoarece deplasarea în masă va duce la fluxuri mai mari de refugiați către cele mai dezvoltate țări”, a declarat Steve Killelea, fondatorul IEP.

Registrul grupează amenințările în două mari categorii: nesiguranța alimentară, lipsa apei și creșterea populației și dezastre naturale, inclusiv inundații, secete, cicloni, creșterea nivelului mării și creșterea temperaturii .

Rezultatul este o analiză care evaluează câte amenințări se confruntă fiecare dintre cele aproximativ 150 de țări și capacitatea lor de a le rezista.

În timp ce unele, cum ar fi India și China, sunt cele mai amenințate de lipsa apei în deceniile următoare, altele precum Pakistan, Iran, Mozambic, Kenya și Madagascar se confruntă cu o combinație toxică de amenințări, precum și cu o capacitate diminuată de a face față acestora.

„Aceste țări sunt în general stabile acum, dar au o expunere ridicată la amenințări ecologice și o„ pace pozitivă ”scăzută și deteriorată, ceea ce înseamnă că sunt expuse unui risc mai mare de colaps viitor”, a constatat analiza de 90 de pagini.

Killelea a declarat că lumea are acum cu 60% mai puțină apă proaspătă disponibilă decât acum 50 de ani, în timp ce se preconizează că cererea de alimente va crește cu 50% în următorii 30 de ani, determinată în mare parte de expansiunea clasei de mijloc din Asia.

Acești factori, combinați cu dezastrele naturale care sunt susceptibile să crească în frecvență doar din cauza schimbărilor climatice, înseamnă că și statele stabile sunt vulnerabile până în 2050.

IEP a spus că speră că registrul, care ar putea deveni o analiză anuală, va forma politicile de ajutor și dezvoltare, cu mai mult accent și finanțare către impacturile legate de climă.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Rezervele de gaz ale Europei sunt aproape pline pentru iarnă. Directorul AIE se teme că anul viitor ar putea fi foarte dificil

În timp ce depozitele de gaz ale Europei pentru această iarnă sunt…