Creșterea rapidă a populației, lipsa accesului la alimente și apă și expunerea crescută la dezastre naturale înseamnă că peste 1 miliard de persoane se confruntă cu strămutarea până în 2050, potrivit unei noi analize a amenințărilor ecologice globale.

Analiza facuta de Institutul pentru Economie și Pace (IEP), un grup de reflecție care produce anual indici de pace. Registrul amenințărilor ecologice folosește date de la Organizația Națiunilor Unite și alte surse pentru a evalua opt amenințări ecologice și pentru a prezice care sunt țările și regiunile cele mai multe la risc.

Având în vedere că populația lumii va crește până la aproape 10 miliarde până în 2050, intensificând lupta pentru resurse și alimentând conflictele, cercetările arată că până la 1,2 miliarde de persoane care trăiesc în zone vulnerabile din Africa subsahariană, Asia Centrală și Orientul Mijlociu pot fi forțat să migreze până în 2050.

Prin comparație, factorii ecologici și conflictele au condus la strămutarea a aproximativ 30 de milioane de oameni în 2019, se arată în raport.

„Acest lucru va avea impacturi sociale și politice uriașe, nu doar în lumea în curs de dezvoltare, ci și în cele dezvoltate, deoarece deplasarea în masă va duce la fluxuri mai mari de refugiați către cele mai dezvoltate țări”, a declarat Steve Killelea, fondatorul IEP.

Registrul grupează amenințările în două mari categorii: nesiguranța alimentară, lipsa apei și creșterea populației și dezastre naturale, inclusiv inundații, secete, cicloni, creșterea nivelului mării și creșterea temperaturii .

Rezultatul este o analiză care evaluează câte amenințări se confruntă fiecare dintre cele aproximativ 150 de țări și capacitatea lor de a le rezista.

Alte știri:  Florin Piersic va fi transferat la Spitalul Foișor din Capitală. Care este starea actorului

În timp ce unele, cum ar fi India și China, sunt cele mai amenințate de lipsa apei în deceniile următoare, altele precum Pakistan, Iran, Mozambic, Kenya și Madagascar se confruntă cu o combinație toxică de amenințări, precum și cu o capacitate diminuată de a face față acestora.

„Aceste țări sunt în general stabile acum, dar au o expunere ridicată la amenințări ecologice și o„ pace pozitivă ”scăzută și deteriorată, ceea ce înseamnă că sunt expuse unui risc mai mare de colaps viitor”, a constatat analiza de 90 de pagini.

Killelea a declarat că lumea are acum cu 60% mai puțină apă proaspătă disponibilă decât acum 50 de ani, în timp ce se preconizează că cererea de alimente va crește cu 50% în următorii 30 de ani, determinată în mare parte de expansiunea clasei de mijloc din Asia.

Acești factori, combinați cu dezastrele naturale care sunt susceptibile să crească în frecvență doar din cauza schimbărilor climatice, înseamnă că și statele stabile sunt vulnerabile până în 2050.

IEP a spus că speră că registrul, care ar putea deveni o analiză anuală, va forma politicile de ajutor și dezvoltare, cu mai mult accent și finanțare către impacturile legate de climă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…