Într-un alt semn alarmant al crizei climatice, luna trecută a fost înregistrată ca fiind cea mai călduroasă lună septembrie din toate timpurile, potrivit datelor Agenției Meteorologice din Japonia. Septembrie 2023 a avut o temperatură medie globală care a fost cu aproximativ 0,5 grade Celsius mai mare decât precedentul cel mai cald septembrie din 2020.

Cercetătorii în domeniul climei au fost uimiți de căldura extremă de luna trecută, care continuă tendința de creștere a temperaturilor observată de-a lungul anului 2023, luna iulie a acestui an fiind confirmată ca fiind cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Potrivit specialiștilor, creșterea temperaturilor a fost cauzată de încălzirea subiacentă a planetei din cauza creșterii nivelurilor de gaze cu efect de seră din atmosferă ca urmare a activităților umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili. În plus, există în prezent un model meteorologic El Nino, care eliberează căldură suplimentară din Oceanul Pacific. Schimbările climatice fac ca fenomenele El Nino să devină mai severe.

Proiecțiile climatice arată că, până în anii 2030, încălzirea va depăși în mod regulat 1,5C peste nivelurile preindustriale. Există avertismente că anul 2023 ar putea fi primul an în care acest prag, stabilit de Acordul de la Paris ca limită sigură pentru schimbările climatice, va fi depășit.

Valurile de căldură, secetele și incendiile de vegetație record înregistrate în multe regiuni în 2023 oferă o imagine a viitorului nostru la o încălzire de 1,5C. Specialiștii spun că este nevoie de acțiuni urgente la nivel mondial pentru a reduce emisiile și a elimina carbonul din atmosferă pentru a evita perturbări climatice și mai grave. După cum a spus cercetătorul în domeniul climei, Kate Marvel, “așa arată lumea atunci când se încălzește cu 1,5 grade într-un an, și este teribil”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…