Statele Unite examinează vânzările de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) autorizate de fostul președinte Donald Trump, o mișcare despre care secretarul de stat Antony Blinken a spus că este „tipică” unei noi administrații.

În primul său briefing de presă de miercuri, Blinken a spus că revizuirea își propune „să se asigure că ceea ce este luat în considerare este ceva care avansează obiectivele noastre strategice și avansează politica noastră externă”.

Asta facem în acest moment “, a declarat el reporterilor.

Wall Street Journal a raportat pentru prima dată miercuri că administrația Biden a impus o înghețare temporară în vânzarea de arme către cele două țări, inclusiv vânzarea de muniții ghidate de precizie către Arabia Saudită și avioane de lupta F-35 către Emiratele Arabe Unite.

Miscarea vine la o săptămână după ce Biden, care a promis că va „reevalua” relația Washingtonului cu Riyadh, a fost inaugurat. De la preluarea mandatului, el a semnat o serie de acțiuni executive pentru a revizui sau inversa unele dintre politicile cheie ale lui Trump.

Trump a supravegheat o relație strânsă între SUA și Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, în conformitate cu sprijinul său ferm pentru Israel și campania de „presiune maximă” împotriva Iranului.

În mai 2019, fostul președinte american a declarat o urgență națională din cauza tensiunilor cu Iranul pentru a evita obiecțiile Congresului cu privire la vânzarea de arme în valoare de 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania.

Administrația Trump a autorizat, de asemenea, vânzări de muniții mici în valoare de 290 milioane USD către Arabia Saudită la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Administrația Trump a notificat Congresului în noiembrie că a aprobat vânzarea a mai mult de 23 de miliarde de dolari în sisteme avansate de arme, inclusiv avioane de luptă F-35 și drone armate, către Emiratele Arabe Unite.

Anunțul a venit la scurt timp după ce guvernul emirat a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul printr-un acord intermediat de SUA.

„Aceasta este o recunoaștere a relației noastre aprofundate și a nevoii Emiratelor Arabe Unite de capacități avansate de apărare pentru a se descuraja și a se apăra împotriva amenințărilor sporite din partea Iranului”, a declarat atunci secretarul de stat american Mike Pompeo într-o declarație.

Grupurile de drepturi au denunțat vânzarea, spunând că ar putea alimenta conflictele regionale, în special în Libia și Yemen, unde EAU și Arabia Saudită au purtat un război devastator împotriva rebelilor țării.

Parlamentarii republicani și democrați au criticat, de asemenea, transferul de arme, spunând că „va facilita o cursă înarmabilă periculoasă”.

Legiuitorii au prezentat rezoluții comune bipartizane care încearcă să oprească acordul, dar eforturile lor au eșuat în Senatul SUA, unde două voturi procedurale nu au obținut majoritatea în cameră.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seventeen + four =

Alte articole

VIDEO. Un ofițer de recrutare a fost împușcat de un recrut în Siberia, în timp ce rezistența la mobilizare continuă

Un recrut rus l-a împușcat pe liderul comitetului local de recrutare militară…

Alianța de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni a câștigat alegerile în Italia

Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia…

SUA poartă discuții private cu Rusia privind armele nucleare pentru a evita “schimbul de replici” în public, afirmă consilierul lui Biden

Casa Albă a declarat duminică că SUA au avut discuții private, la…

VIDEO. Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, dintre care 7 copii

Update: Bilanțul morților în urma atacului armat într-o școală din Ijevsk a…

NASA va lansa o sondă spațială spre un asteroid pentru a-i schimba cursul

O sondă spațială a NASA va urma să se izbească de un…

Kazahstanul spune că nu va recunoaște referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila…

Peste 260.000 de oameni au fugit din Rusia de teama de a nu fi trimiși să lupte în Ucraina

Site-ul independent de informații Meduza, cenzurat de Kremlin la începutul lunii martie,…

Zelenski confirmă livrarea de sisteme americane de apărare antiaeriană către Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat duminică că Ucraina a…