Statele Unite examinează vânzările de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) autorizate de fostul președinte Donald Trump, o mișcare despre care secretarul de stat Antony Blinken a spus că este „tipică” unei noi administrații.

În primul său briefing de presă de miercuri, Blinken a spus că revizuirea își propune „să se asigure că ceea ce este luat în considerare este ceva care avansează obiectivele noastre strategice și avansează politica noastră externă”.

Asta facem în acest moment “, a declarat el reporterilor.

Wall Street Journal a raportat pentru prima dată miercuri că administrația Biden a impus o înghețare temporară în vânzarea de arme către cele două țări, inclusiv vânzarea de muniții ghidate de precizie către Arabia Saudită și avioane de lupta F-35 către Emiratele Arabe Unite.

Miscarea vine la o săptămână după ce Biden, care a promis că va „reevalua” relația Washingtonului cu Riyadh, a fost inaugurat. De la preluarea mandatului, el a semnat o serie de acțiuni executive pentru a revizui sau inversa unele dintre politicile cheie ale lui Trump.

Trump a supravegheat o relație strânsă între SUA și Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, în conformitate cu sprijinul său ferm pentru Israel și campania de „presiune maximă” împotriva Iranului.

În mai 2019, fostul președinte american a declarat o urgență națională din cauza tensiunilor cu Iranul pentru a evita obiecțiile Congresului cu privire la vânzarea de arme în valoare de 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania.

Administrația Trump a autorizat, de asemenea, vânzări de muniții mici în valoare de 290 milioane USD către Arabia Saudită la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Administrația Trump a notificat Congresului în noiembrie că a aprobat vânzarea a mai mult de 23 de miliarde de dolari în sisteme avansate de arme, inclusiv avioane de luptă F-35 și drone armate, către Emiratele Arabe Unite.

Anunțul a venit la scurt timp după ce guvernul emirat a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul printr-un acord intermediat de SUA.

„Aceasta este o recunoaștere a relației noastre aprofundate și a nevoii Emiratelor Arabe Unite de capacități avansate de apărare pentru a se descuraja și a se apăra împotriva amenințărilor sporite din partea Iranului”, a declarat atunci secretarul de stat american Mike Pompeo într-o declarație.

Grupurile de drepturi au denunțat vânzarea, spunând că ar putea alimenta conflictele regionale, în special în Libia și Yemen, unde EAU și Arabia Saudită au purtat un război devastator împotriva rebelilor țării.

Parlamentarii republicani și democrați au criticat, de asemenea, transferul de arme, spunând că „va facilita o cursă înarmabilă periculoasă”.

Legiuitorii au prezentat rezoluții comune bipartizane care încearcă să oprească acordul, dar eforturile lor au eșuat în Senatul SUA, unde două voturi procedurale nu au obținut majoritatea în cameră.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Accident grav pe E70 în Teleorman între două autocare și un TIR

Un grav accident de circulație s-a produs în această dimineață între două…

O femeie din Indonezia a fost condamnată la doi ani de închisoare după ce a mâncat carne de porc pe TikTok

O femeie indoneziană care își spune Lina Lutfiawati pe internet a fost…

Un acționar contestă în justiție proiectul rezidențial de pe terenurile Oil Terminal

Oil Terminal informează acționarii că Andrei Sebastian Dumitrescu, care deține o participație…

Miruna Pascu rămâne în arest după ce Curtea de Apel i-a respins contestația

Miruna Pascu, mama tânărului Vlad Pascu care a provocat accidentul mortal din…

Farmacist reținut după ce ar fi vândut ilegal cantități mari de Fentanil și Oxicodonă

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de…

Studiu: Cartelurile de droguri se plasează pe locul cinci în topul angajatorilor din Mexic

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, cartelurile mexicane au peste 175.000…