Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a salutat o “mare victorie” pentru partidul său Fidesz, după ce rezultatele preliminare au arătat că formațiunea de dreapta a câștigat detașat alegerile generale de duminică.

Partidul său de dreapta, Fidesz, a obținut 53,1% din voturi, cu 98% din numărarea voturilor finalizată, arată rezultatele preliminare.

Alianța de opoziție condusă de Peter Marki-Zay s-a situat la mare distanță, cu 35%.

Adresându-se oficialilor și susținătorilor partidului Fidesz, Orban a declarat: “Am obținut o victorie atât de mare încât o puteți vedea de pe Lună și cu siguranță o puteți vedea și de la Bruxelles.”

Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a acuzat că victoria partidului Fidesz al lui Orban s-a datorat dominației acestuia asupra spațiului mediatic al țării și manipulării resurselor de stat.

“Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea, tristețea…. Știam că va fi un teren de joc inegal”, a declarat Marki-Zay în fața susținătorilor săi după anunțarea rezultatelor preliminare ale votului. “Recunoaștem că Fidesz a obținut o majoritate uriașă de voturi. Dar încă contestăm dacă aceste alegeri au fost democratice și libere”.

Pe baza rezultatelor preliminare, Fidesz ar trebui să aibă 135 de locuri, adică o majoritate de două treimi, în următorul parlament, în timp ce alianța de opoziție va avea 56 de locuri. De asemenea, partidul de extremă-dreapta “Patria noastră” a obținut șapte locuri.

Victoria electorală a fost a patra victorie zdrobitoare consecutivă pentru Orban, care este cel mai longeviv șef de guvern din Uniunea Europeană.

Criticii îl acuză că a consolidat regimul partidului unic prin modificarea constituției, preluarea multor instituții media și rescrierea regulilor electorale în avantajul Fidesz.

El a fost frecvent în dezacord cu alți membri ai Uniunii Europene, care au criticat “democrația iliberală” pe care o practică, politicile sale antiimigrație și măsurile adoptate de guvernul său care vizează comunitatea LGBT.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.