Rezultatele parțiale ale alegerilor locale din 2024 arată o extindere semnificativă a dominației Partidului Social Democrat (PSD) la nivelul consiliilor județene, în condițiile unei alianțe politice cu Partidul Național Liberal (PNL).

Astfel, PSD a obținut controlul asupra a 25 de consilii județene, în timp ce PNL deține doar 12 consilii. De asemenea, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a câștigat 4 consilii județene.

Un aspect important este faptul că social-democrații au reușit să câștige 5 consilii județene care în 2020 se aflau sub controlul liberalilor – este vorba despre Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș și Neamț. Singura pierdere notabilă a PSD a fost la Botoșani, unde candidatul PNL l-a depășit pe cel al PSD la o diferență de doar 200 de voturi.

Înfrângerea liberalilor în aceste județe istorice, cum ar fi Suceava, Prahova și Timiș, reprezintă o lovitură puternică pentru PNL. În schimb, UDMR și-a menținut controlul asupra consiliilor județene din Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.

La nivelul orașelor-reședință de județ, rezultatele sunt amestecate. Nicușor Dan a câștigat un nou mandat la conducerea Primăriei Generale a Municipiului București, în timp ce Uniunea Salvați România (USR) a obținut victorii în Timișoara, cu Dominic Fritz, și în Bacău, cu Lucian Viziteu. Celelalte primării importante au fost câștigate de candidații PSD și PNL.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…