Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică.
După numărarea voturilor din 99% dintre secţiile de votare, partidul fondat de Maia Sandu, PAS, a ajuns la 52,49%. În Diaspora, după procesarea a 92% din voturi, PAS are 85,93%. Asta înseamnă că PAS a obținut majoritatea și poate forma singur Guvernul de la Chișinău, fără să depindă de nicio coaliție.

În afară de PAS, sinugurele partide care mai intră în Parlament sunt BECS (Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – Voronin și Dodon) cu 27,38% și partidul ȘOR – 5,78% (al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone). AUR, PPDA și partidul lui Renato Usatîi rămân în afara Parlamentului după ce nu au atins pragul electoral.

La secţiile de votare s-au prezentat 48,3% din alegători – 1,47 milioane. Diaspora moldovenească a demonstrat din nou o capacitate impresionantă de a se mobiliza la vot. La cele 150 de secţii de votare din străinătate au votat peste 208.000 de cetăţeni, mai puţini alegători în comparaţie cu scrutinul prezidenţial, când peste hotare au votat peste 260.000 de moldoveni.


Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…