Prima predare a terenurilor deținute de etnici armeni către Azerbajian este de așteptat să aibă loc duminică în baza unui acord care a încheiat șase săptămâni de lupte.

Sătenii etnici armeni din Nagorno-Karabah și-au incendiat sâmbătă casele înainte de a fugi în Armenia chiar inainte ca teritoriul sa fie predat Azerbaidjanului ca parte a unui acord de încetare a focului.

Locuitorii din districtul Kalbajar din Azerbaidjan care a fost controlat de etnici armeni timp de decenii au început un exod în masă săptămâna aceasta după ce s-a anunțat că Azerbaidjanul va recâștiga controlul duminică.

„Copiii din Armenia plâng și vor să se întoarcă acasă, este trist”, a declarat in lacrimi un rezident din Kalbajar.

Luptele dintre armata azeră și forțele etnice armene au izbucnit la sfârșitul lunii septembrie și au durat șase săptămâni. Ex-rivalii sovietici au fost de acord să pună capăt ostilităților la începutul acestei săptămâni, după avansuri majore ale trupelor azerbaidjene.

O parte esențială a acordului intermediat de Rusia include predarea de către Armenia a Kalbajar, precum și a districtului Aghdam până la 20 noiembrie și a districtului Lachin până la 1 decembrie, care au fost deținute de armeni de la un război devastator din anii ’90.

În satul Charektar – la granița cu cartierul vecin Martakert, care urmează să rămână sub control armean – cel puțin șase case au fost aprinse sâmbătă dimineață,.

„Aceasta este casa mea, nu o pot lăsa în mâinile turcilor”, așa cum azerienii sunt deseori chemați de armeni, a spus un rezident în timp ce arunca scânduri de lemn și cârpe înmuiate în benzină într-o casă complet goală.

„Toată lumea își va arde casa astăzi … Ni s-a dat termen până la miezul nopții să plecăm”, a spus el.

Vineri, cel puțin 10 case au fost arse în Charektar și în jurul acesteia.

Armenia raportează un număr mai mare de morți

Azerbaidjanul și Armenia au schimbat sâmbătă cadavrele soldaților care au murit în ciocnirile din jurul orașului Shusha, a declarat ministerul apărării din Azerbaidjan.

„Ca parte a acestei acțiuni umanitare, cadavrele soldaților morți ai forțelor armate armene au fost colectate și predate părții armene”, se spune într-un comunicat. „De asemenea, în cadrul acestei acțiuni, cadavrele a șase militari din armata azerbaidjană.”

Armenia a anunțat sâmbătă că 2.317 militari au fost uciși în conflict, ceea ce a forțat mii de oameni să fugă din casele lor.

„Până în prezent, serviciul nostru de criminalistică a examinat cadavrele a 2.317 soldați morți, inclusiv cei neidentificați”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministerului armean al sănătății, Alina Nikoghosyan, pe Facebook, înregistrând o creștere de aproape 1.000 de decese comparativ cu ultimul număr confirmat de morți în rândul luptătorilor armeni.

Azerbaidjanul nu și-a dezvăluit victimele militare.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Președintele Venezuelei a ordonat exploatarea “imediată” a petrolului, gazelor și minelor din Guyana

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă explorarea…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…