foto: Reuters

Potrivit directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Rafael Grossi, trei lovituri directe au avut loc asupra structurilor de izolare a reactorului principal al centralei Zaporojie in urma unui atac cu drone în noaptea de 7 spre 8 aprilie.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare centra de acest fel din Europa, se află sub controlul forțelor ruse din luna martie. De atunci, ambele părți implicate în conflict se acuză reciproc de bombardamente în zona centralei, punând în pericol securitatea nucleară.

“Avariile de la unitatea 6 nu au compromis siguranța nucleară, dar acesta este un incident grav cu potențial de subminare a integrității sistemului de izolare a reactorului”, a adăugat acesta.

Directorul AIEA a avertizat că un astfel de atac nu trebuie sa se mai repete, deoarece pune în pericol siguranța reactoarelor nucleare și a personalului centralei.

“Nimeni nu poate concepe să beneficieze sau să obțină vreun avantaj militar sau politic din atacuri împotriva instalațiilor nucleare”, a scris Grossi.

Autoritățile ruse afirmă că dronele ucrainene au lovit o mașină parcată lângă cantina centralei, provocând pagube minore. Ucraina neagă orice implicare și acuză Rusia de a lansa atacuri sub steag fals, pentru a justifica escaladarea conflictului.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…