Afgani adunați lângă un vehicul avariat în interiorul unei curți, la o zi după un atac aerian cu dronă americană la Kabul, pe 30 august 2021. (Foto de WAKIL KOHSAR / AFP)

Dronele americane și atacurile aeriene au ucis cel puțin 22.000 de civili – cu un număr potențial de până la 48.308 – de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, potrivit unei noi analize publicate de grupul civil de monitorizare a daunelor Airwars, citată de The Guardian.

Analiza, bazată pe afirmația proprie a armatei SUA conform căreia a efectuat aproape 100.000 de atacuri aeriene începând cu 2001, reprezintă o încercare de a estima numărul morților civili în multiplele conflicte care au cuprins aspecte ale „războiului împotriva terorii”.

Cifrele, lansate chiar înainte de a 20-a aniversare a 11 septembrie, vin în momentul în care președintele SUA, Joe Biden, a promis că va pune capăt „războaielor pentru totdeauna” care au marcat ultimele două decenii odată cu retragerea SUA a trupelor din Afganistan.

De când a preluat funcția, Biden a redus dependența SUA de atacurile aeriene pe fondul unei revizuiri formale a politicii SUA privind dronele și s-a retras din multe dintre intervențiile străine.

Cuprinzând atacuri asupra Statului Islamic din Siria, conflictele din Irak și Afganistan, precum și atacuri împotriva grupărilor militante și teroriste din Yemen, Somalia, Pakistan și Libia, SUA au declarat că au efectuat cel puțin 91.340 de atacuri aeriene în 20 de ani – inclusiv 9.000 împotriva Statului Islamic, se spune în raportul Airwars.

Pe baza acestui total, Airwars a calculat că „acțiunile SUA au ucis cel puțin 22.679 de civili, cu un număr potențial de până la 48.308”.

Potrivit cercetărilor grupului, cel mai mortal an din ultimele două decenii pentru victimele civile ale atacurilor aeriene ale SUA a fost anul 2003, când s-a raportat că au fost uciși cel puțin 5.529 de civili, aproape toți în timpul invaziei Irakului din acel an.

Următorul cel mai mortal an a fost 2017, când cel puțin 4.931 de civili au fost probabil uciși, marea majoritate a bombardamentelor coaliționale din Irak și Siria.

Cu toate acestea, mergând după estimările maxime, 2017 apare ca cel mai prost an pentru civili, cu până la 19.623 uciși, aproape toți în campania de bombardament împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Numărul de morți din atacurile aeriene americane – despre care grupul admite că este imprecis – se compară cu aproximativ 387.000 de civili despre care se crede că au fost uciși de toate părțile implicate în timpul războiului împotriva terorii, conform lucrărilor efectuate de Programul Costs of War al Universității Brown.

Problema victimelor civile a atacurilor aeriene occidentale și a altor activități militare în timpul războiului împotriva terorii a fost întotdeauna un teritoriu extrem de contestat, SUA și aliații săi insistând că s-au depus eforturi intense pentru a reduce la minimum moartea și rănirea civililor.

Și în ciuda umbrelei largi de operațiuni care a cuprins războiul împotriva terorii, SUA – potrivit unei declarații emise de Pentagon – nu a încercat niciodată să calculeze un total de decese civile atribuite acțiunilor sub egida sa.

Un răspuns prin e-mail către Airwars de la Comandamentul Central al Pentagonului (Centcom) a spus că nu avea informații disponibile cu privire la numărul total de decese civile cauzate de atacurile aeriene.

“Informațiile pe care le solicitați nu sunt disponibile imediat în biroul nostru, deoarece se întind între mai multe operațiuni / campanii într-un interval cuprins între 18 și 20 de ani”, a spus Centcom.

Sursa: The Guardian

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…