Armata israeliană a declarat luni că a lansat atacuri aeriene asupra Gaza ca răspuns la rachetele lansate de militanții Hamas după ce sute de palestinieni au fost răniți în confruntările cu poliția israeliană într-un loc religios din Ierusalim.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat reporterilor că forțele israeliene au vizat „un agent militar Hamas”, în timp ce surse Hamas din Gaza au confirmat pentru AFP că unul dintre comandanții lor a fost ucis.

Autoritățile palestiniene au declarat luni că atacurile aeriene israeliene au ucis 20 de civili, inclusiv nouă copii.

Luni seara, aproximativ 150 de rachete fuseseră lansate din Gaza, „zeci” fiind interceptate de sistemul de apărare al cupolei de fier din Israel, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului.

Confruntările dintre forțele de securitate israeliene și protestatari se intensifică de săptămâni întregi. Ciocnirile au început la începutul Ramadanului, în urmă cu aproape o lună, când poliția israeliană a ridicat bariere pentru a opri oamenii să stea în piața Porții Damascului, o zonă populară de adunare în timpul Ramadanului. Tinerii palestinieni au protestat împotriva a ceea ce considerau că autoritățile israeliene le perturbă tradițiile religioase și sociale.

Apoi, pe 16 aprilie, prima vineri a Ramadanului, tensiunile au crescut și mai mult atunci când Israelul a impus o limită de 10.000 de persoane pentru rugăciuni la Moscheea al-Aqsa. Zeci de mii de palestinieni au fost respinși.

Între timp, au avut loc demonstrații în legătură cu o altă dispută fierbinte: un plan israelian de evacuare a mai multor familii palestiniene din casele lor din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, pentru a permite coloniștilor evrei să se mute.

Tulburările au izbucnit în violențe grave în weekend și s-au agravat luni. Semiluna Roșie palestiniană a declarat că 331 de palestinieni au fost răniți în represiunea împotriva credincioșilor de la moscheea al-Aqsa numai luni. Șapte persoane au ajuns la spital în stare critică, potrivit grupului medical.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…