Oficialii din Turcia au anunțat că au fost emise 131 mandate de arestare în legătură cu prăbușirea clădirilor provocată de cutremurul de luni. Până în prezent, poliția turcă a reținut cel puțin 12 persoane, inclusiv dezvoltatori imobiliari.

Pe măsură ce disperarea a generat și furie față de eforturile de salvare agonizant de lente, accentul s-a îndreptat spre cine este de vină pentru că nu a pregătit mai bine oamenii din regiunea predispusă la cutremure, care include o zonă a Siriei care suferea deja de ani de război civil.

Chiar dacă Turcia are, pe hârtie, coduri de construcție care respectă standardele actuale de inginerie antiseismică, acestea sunt rar aplicate, ceea ce explică de ce mii de clădiri s-au prăbușit atât de repede.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat sâmbătă seara târziu că au fost emise mandate de arestare pentru 131 de persoane suspectate de a fi responsabile pentru clădirile prăbușite.

Ministrul turc al justiției a promis că va pedepsi orice persoană responsabilă, iar procurorii au început să adune mostre de clădiri pentru a găsi dovezi privind materialele folosite în construcții. Cutremurele au fost puternice, dar victimele, experții și oamenii din întreaga Turcie dau vina pe construcțiile proaste pentru multiplicarea devastărilor.

Autoritățile au arestat duminică, în provincia Gaziantep, două persoane suspectate că au tăiat stâlpi de rezistență pentru a face loc suplimentar într-o clădire care s-a prăbușit, a anunțat agenția de stat Anadolu.

Un dezvoltator a fost reținut vineri de autorități pe aeroportul din Istanbul înainte de a se îmbarca într-un zbor care urma să îl scoată din țară. Acesta era antreprenorul unei clădiri de lux cu 12 etaje din orașul istoric Antakya, în provincia Hatay, a cărei prăbușire a făcut un număr neprecizat de morți.

Cutremurele au provocat moartea a cel puțin 29.605 persoane în Turcia, până luni, și a peste 4.500 în Siria.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…