Avioanele de luptă rusești au hărțuit săptămâna trecută fregata olandeză HNLMS Eversten în Marea Neagră, a declarat marți ministerul apărării olandez.

În timpul incidentului, care a durat aproximativ cinci ore joi, avioanele înarmate cu rachete aer-sol au zburat la mică distanță de nava de război, efectuând atacuri simulate asupra navei marinei olandeze regale.

Nava de război olandeză a experimentat, de asemenea, blocaje care au perturbat unele dintre sistemele sale electronice de la bord, a declarat ministerul apărării.

Comandantul navei a declarat că nava Eversten naviga în apele internaționale, argumentând că nu există niciun motiv pentru acțiunile rusești observate, pe care le-a numit „iresponsabile și nesigure”.

“Evertsen are tot dreptul să navigheze acolo”, a declarat ministrul olandez al apărării Ank Bijleveld-Schouten, potrivit Reuters. Ea a spus „nu există nicio justificare pentru acest tip de act agresiv, care crește inutil șansa de accidente.

Fregata olandeză Eversten este atașată unui grup de lupă multinațional condus de portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și a efectuat patrule în Marea Neagră împreună cu distrugătorul britanic Royal Navy HMS Defender.

Miercurea trecută, avioanele de luptă rusești au zburat deasupra distrugătorul britanic în Marea Neagră, executând uneori manevre pe care secretarul de stat britanic pentru apărare Ben Wallace le-a declarat că nu sunt „nici sigure, nici profesionale”.

Ministerul rus al apărării a susținut că au fost trase focuri de avertizare către distrugătorului britanic, despre care Rusia spune că a intrat în apele sale teritoriale.

Deși ministerul apărării din Marea Britanie contestă versiunea rusă a evenimentelor, susținând că nu s-au tras focuri și nici nu s-au aruncat bombe, Rusia s-a ținut de povestea sa și chiar a amenințat că va trage „chiar la țintă” în cazul unei alte intruziuni.

Întâmplarea recentă din Marea Neagră a venit cu doar câteva zile înainte de începerea unui exercițiu militar masiv condus de SUA și Ucraina. Sea Breeze 21 este cea mai mare iterație a exercițiului anual de când a început pentru prima oară acum 27 de ani și implică 32 de țări, 5.000 de militari, 32 de nave și 40 de aeronave.

Exercițiul a început luni, în pofida opoziției ruse față de exerciții.

“Demonstrăm lumii că Marea Neagră este o mare internațională”, a declarat marți căpitanul Kyle Gantt, ofițer militar american și comandant adjunct al Task Force 65, potrivit Stars and Stripes.

“Este deschis și disponibil pentru transportul gratuit al comerțului, transportului maritim, pentru toate națiunile”, a spus el, adăugând că “nu este deținut de nicio națiune”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…