Hoții au sustras echipamente radio dintr-un avion militar rus, cunoscut sub numele de „doomsday”, pentru rolul său în arsenalul nuclear al țării, relatează presa de stat.

Rapoartele spun că hoții necunoscuți au intrat în avionul Ilyushin Il-80 pe un aerodrom din regiunea Rostov.

Se pare că au deschis trapa de încărcare și au sustras 39 de echipamente radio.

Ministerul transporturilor al guvernului local a declarat că este în curs o investigație privind spargerea.

Experții militari spun că aeronava este una dintre cele patru Il-80 concepute pentru a fi folosite ca posturi de comandă aeriene pentru oficialii ruși, inclusiv pentru președinte, în cazul unui conflict nuclear.

Într-un raport de luni, agenția de știri Interfax a declarat că aeronava a fost supusă reparațiilor programate la un aerodrom din orașul port Taganrog de la începutul anului 2019.

Oficialii din complexul științific și tehnic al aviației Taganrog au raportat furtul poliției locale pe 4 decembrie, a declarat agenția.

Citând o sursă din politie, agenția a spus că a fost descoperită trapa de marfă deschisa în timpul inspecției aeronavei. Acesta a adăugat că autoritățile au în vedere deschiderea unei anchete penale.

Toate echipamentele au fost intacte la ultima inspecție din 26 noiembrie, a declarat radiodifuzorul Ren-TV, care a raportat pentru prima dată spargerea. Anchetatorii au luat amprente și urmele de pantofi din interiorul aeronavei, a adăugat radiodifuzorul.

Aeronava este una dintre cele patru Il-80 ale Forțeleor Aeriene Ruse, deși doar trei sunt operaționale. Interfax le-a descris ca fiind printre cele mai secrete aeronave ale forței.

În cazul în care va izbucni un război nuclear, președintele rus ar urca la bordul aeronavei, unde ar putea comanda lansarea de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și să ia alte decizii strategice.

Alte știri:  Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Fără ferestre externe, cu excepția cabinei de pilotaj, aeronavele sunt proiectate să aibă o anumită protecție împotriva efectelor unei explozii nucleare. SUA operează o flotă similară de posturi de comandă aeriene, numită E-4B Nightwatch.

În mai anul trecut, viceministrul apărării al Rusiei, Alexei Krivoruchko, a declarat că se lucrează la modernizarea și reechiparea Il-80-urilor țării.

Se raportează că o nouă generație de posturi de comandă aeriene este în curs de dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…