Un studiu realizat de medicii suedezi sugerează că bărbații diabetici divorțați ar putea avea un risc mai mare de amputare a membrelor inferioare decât alți pacienți.

Cercetarea, condusă de Dr. Stefan Jansson de la Universitatea Örebro din Suedia, a analizat date despre peste 66.000 de pacienți diabetici din Suedia în perioada 2007-2017. Acesta a constatat că bărbații divorțați prezintă un risc de amputare cu 67% mai mare în comparație cu pacienții obezi. În plus, studiul a constatat că bărbații prezintă un risc de amputare cu 57% mai mare față de femei.

Cercetătorii care au realizat studiul au recunoscut că nu au putut determina în mod definitiv motivele exacte pentru care persoanele divorțate de ambele sexe se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de amputare a membrelor inferioare în comparație cu persoanele căsătorite. Cu toate acestea, ei au avansat speculația că acest risc crescut ar putea fi legat de modificările în ceea ce privește îngrijirea de sine și obiceiurile alimentare care tind să apară atunci când indivizii trec printr-un divorț și, ulterior, se găsesc mai înclinați să trăiască singuri.

Alți factori asociați cu un risc crescut de amputare au inclus vârsta înaintată, complicații anterioare ale piciorului, cum ar fi ulcerele, faptul de a fi sub tratament cu insulină, activitatea fizică redusă și fumatul. Interesant este faptul că obezitatea a fost asociată cu un risc mai mic de amputare, posibil datorită unei mai bune vindecări a rănilor la pacienții obezi.

Constatările evidențiază importanța factorilor legați de stilul de viață în îngrijirea diabetului. Cercetătorii au subliniat că sporirea activității fizice, evitarea subponderalității și renunțarea la fumat ar putea contribui la reducerea riscului de amputație. De asemenea, ei au remarcat că pacienții cu complicații timpurii ale piciorului sau adulții mai în vârstă cu noi diagnostice de diabet ar putea avea nevoie de o monitorizare suplimentară și de îngrijire preventivă.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…