După ce operațiunile cu focuri reale programate anterior s-au încheiat duminică, armata chineză a declarat că va continua exercițiile militare extinse în apropierea Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că va exersa atacuri antisubmarin și raiduri pe mare.

Cele patru zile anterioare de exerciții au fost răspunsul Beijingului la vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Taiwanul a acuzat China că folosește aceste exerciții ca antrenament pentru o invazie a insulei.

Luni, Taiwanul a declarat că avioanele și navele chineze nu au intrat în apele sale teritoriale, care se întind la 12 mile marine (22 km) de coastă, în timpul exercițiilor de până acum.

SUA, alături de Australia și Japonia, au condamnat exercițiile, afirmând că obiectivul acestora este de a schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan – corpul de apă cu o lățime de 180 km (110 mile) dintre continent și insulă.

Avioanele și navele chineze au trecut în mod repetat linia mediană a strâmtorii în timpul exercițiilor. Dar Ministerul Apărării din Taiwan a declarat luni că linia mediană este o înțelegere tacită care a fost în vigoare încă din anii 1950 și că existența sa este un “fapt”.

Washingtonul a condamnat, de asemenea, Beijingul pentru întreruperea cooperării cu SUA într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice, ca represalii la vizita doamnei Pelosi.

Beijingul vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă pe care o poate revendica prin forță, dacă este necesar. Dar Taiwanul este o insulă autonomă care se consideră distinctă de China.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.