Un avion Ryanair se îndrepta spre Lituania când a fost forțat să aterizeze în Belarus, unde autoritățile l-au arestat pe Raman Pratasevich, un blogger critic al guvernului lui Lukașenko. Oficialii UE au numit acțiunea ca fiind „fără precedent”.

Jurnalistul și activistul opoziției bieloruse Raman Pratasevich a fost luat în custodie pe un aeroport din Minsk după ce zborul său către Lituania a fost forțat să aterizeze duminică la Minsk.

Opozanții din Belarus au criticat rapid această mișcare, despre care au spus că este o cerere a guvernului liderului de lungă durată, Alexander Lukașenko, de a contracara vocile critice.

Lituania a cerut ca NATO și Uniunea Europeană să acționeze pentru a rezolva situația, numind-o „o amenințare la adresa aviației civile internaționale”.

Avionul a fost lăsat să plece spre Vilnius la 20:50 ora locală, după ce a fost ținut la pământ câteva ore, cu aproximativ 171 de persoane la bord. A aterizat aproximativ 30 de minute mai târziu în capitala lituaniană.

Agenția de știri a statului belarus Belta a raportat că avionul a fost redirecționat către Aeroportul Internațional Minsk pentru o aterizare de urgență din cauza unei posibile bombe la bord.

Oficialii din Belarus au declarat că Lukashenko a trimis personal un avion de luptă MIG-29 pentru a însoți avionul de pasageri.

Între timp, Pavel Latushka, membru al Consiliului de coordonare al opoziției din Belarus, a susținut că controlorii de trafic aerian din Belarus au amenințat că vor doborî avionul de pasageri dacă nu va ateriza de urgență la Minsk.

Fostul ministru al culturii și diplomatul din Belarus a bazat această afirmație pe „informații” primite de consiliu, dar el nu a oferit alte detalii.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat pentru Belta că autoritățile nu au găsit dispozitive explozive în avion.

Un canal de opoziție Telegram Nexta a raportat, de asemenea, că avionul a fost percheziționat. Presa a declarat că fostul editor Pratasevich a fost reținut.

Jurnalistul arestat Raman Pratasevich

„Avionul a fost verificat, nu a fost găsită nicio bombă și toți pasagerii au fost trimiși pentru o altă percheziție de securitate”, a spus Nexta. “Printre ei se afla … jurnalistul Nexta Raman Pratasevich. Acesta a fost reținut.”

Ministerul de interne din Belarus a confirmat că Pratasevich a fost arestat pe aeroport. Cel puțin patru persoane nu au mai urcat in avion, inclusiv iubita lui Pratasevich.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…