Președintele american Joe Biden a semnat marți documentele de ratificare care aprobă aderarea Finlandei și Suediei la NATO, aducând cele două țări cu un pas mai aproape de aderarea la cea mai mare alianță militară din lume.

“Președintele rus Vladimir Putin a crezut că ne poate despărți”, a declarat Biden. “Alianța noastră este mai apropiată ca niciodată, este mai unită ca niciodată, iar după ce Finlanda și Suedia se vor alătura, vom fi mai puternici ca niciodată”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, Senatul american a votat cu 95 la 1 pentru a ratifica intrarea Finlandei și Suediei în cea mai puternică alianță militară din lume.

În luna mai, ambele națiuni au început procesul oficial de solicitare a aderării la NATO pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Moscova, care se teme de mult timp de extinderea NATO, s-a opus planurilor celor două națiuni de a adera la alianță.

Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru a fi membre NATO. Unele dintre cerințe includ existența unui sistem politic democratic funcțional, dorința de a oferi transparență economică și capacitatea de a aduce contribuții militare la misiunile NATO.

Biden i-a primit pe liderii celor două țări la Casa Albă în luna mai și s-a angajat să colaboreze cu Senatul – care trebuie să semneze pentru aprobarea de către SUA a candidaturilor la NATO – și cu ceilalți 29 de membri ai alianței pentru a aduce rapid Suedia și Finlanda în cadrul grupului.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.