Joe Biden a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu un “Armagedon” dacă Vladimir Putin va folosi o armă nucleară tactică pentru a încerca să câștige războiul din Ucraina.

Președintele american a făcut cele mai directe remarci de până acum cu privire la amenințarea războiului nuclear, afirmând că este cel mai aproape de o catastrofă nucleară la care a ajuns lumea în ultimii șaizeci de ani.

“Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor cubaneze”, a spus el.

“Avem un tip pe care îl cunosc destul de bine”, a spus Biden, referindu-se la Vladimir Putin. “El nu glumește când vorbește despre o potențială utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata sa este, s-ar putea spune, semnificativ neperformantă”.

Putin și oficialii săi au amenințat în repetate rânduri că vor folosi arsenalul nuclear al Rusiei în încercarea de a descuraja SUA și aliații săi să sprijine Ucraina și să o ajute să reziste invaziei rusești totale lansate în februarie.

Una dintre temeri este că ar putea folosi o armă nucleară “tactică” cu rază scurtă de acțiune pentru a încerca să oprească contraofensiva Ucrainei și să forțeze Kievul să negocieze și să cedeze teritoriu.

“Este pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba când avem amenințarea unei arme nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care o urmează”, a spus Biden. “Încercăm să ne dăm seama care este rampa de ieșire a lui Putin? Unde găsește el o cale de ieșire? Unde se găsește el unde nu doar își pierde fața, ci și o putere semnificativă?”.

Anterior, joi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin a înțeles că “lumea nu va ierta niciodată” un atac nuclear rusesc.

“El înțelege că după utilizarea armelor nucleare nu va mai putea să-și păstreze, ca să spunem așa, viața, și sunt sigur de asta”, a declarat Zelenskiy.

Sursa: The Guardian

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…