Președintele Joe Biden i-a spus duminică președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că SUA și aliații săi “vor răspunde în mod decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”, potrivit unei redactări a unei convorbiri telefonice dintre cei doi lideri furnizate de Casa Albă, scrie CNN.

Cei doi au vorbit la doar câteva zile după ce Biden l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să atenueze o criză militară neîncetată la granița cu Ucraina înainte ca oficialii ruși și americani să se întâlnească personal la Geneva la sfârșitul acestei luni.

Zelensky a declarat într-un tweet duminică seara că apelul cu Biden a subliniat “natura specială a relațiilor noastre”. El a adăugat: “Au fost discutate acțiunile comune ale Ucrainei, ale Statelor Unite și ale partenerilor pentru menținerea păcii în Europa, prevenirea unei noi escaladări, reformele, deoligarhizarea”.

Nu mai puțin de 100.000 de soldați ruși au rămas adunați la granița ucraineană, în ciuda avertismentelor lui Biden și ale liderilor europeni privind consecințele grave în cazul în care Putin ar merge mai departe cu o invazie. Iar concluziile serviciilor de informații americane au estimat că Rusia ar putea începe o ofensivă militară în Ucraina “chiar de la începutul anului 2022”.

Biden a declarat vineri că a spus clar în convorbirea cu Putin că va exista un “preț greu de plătit” dacă Rusia invadează Ucraina și a amenințat cu sancțiuni economice grele. Putin i-a spus lui Biden că introducerea unei noi runde de sancțiuni împotriva Rusiei ar însemna o “greșeală colosală” care ar putea duce la o rupere completă a relațiilor dintre cele două țări, a declarat un consilier al Kremlinului.

Rusia a cerut garanții de securitate din partea SUA și a NATO, inclusiv un angajament obligatoriu că NATO nu se va extinde mai mult spre est și că nu va permite Ucrainei să se alăture alianței militare. Cu toate acestea, Biden a semnalat că SUA nu vor face nicio concesie nici în ceea ce privește NATO, nici în ceea ce privește viitorul Ucrainei.

“I-am spus clar președintelui Putin că, dacă mai face vreo mișcare, dacă intră în Ucraina, vom avea sancțiuni severe. Ne vom spori prezența în Europa împreună cu aliații noștri din NATO și va fi doar un preț greu de plătit pentru asta”, a declarat președintele Biden după un prânz de Anul Nou în Wilmington, Delaware.

Biden a declarat că Putin a fost de acord cu trei conferințe viitoare în Europa, inclusiv cu discuțiile diplomatice dintre SUA și Rusia conduse de adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman pe 10 ianuarie la Geneva și cu discuțiile Rusia-NATO pe 12 ianuarie.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…