Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut scuze public lui Volodimir Zelenski pentru întârzierea de luni de zile din partea Congresului în ceea ce privește asistența militară americană, care a permis Rusiei să obțină avantaje pe câmpul de luptă.

Scuzele, prezentate în timpul unei întâlniri la Paris, au servit ca o reamintire clară a faptului că diviziunile politice și o tendință izolaționistă în cadrul politicii americane au împiedicat sprijinul neclintit al SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești.

Zelenski, care a participat alături de Biden la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z în Normandia, și-a exprimat recunoștința pentru aprobarea în cele din urmă a pachetului de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, care a ajutat Ucraina să oprească recentele progrese rusești. Cu toate acestea, liderul ucrainean a făcut presiuni pentru un sprijin bipartizan continuu, asemănător cu unitatea observată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, subliniind importanța ca Statele Unite să fie “umăr la umăr” cu Ucraina.

Întârzierea livrării de arme a fost de mult timp o sursă de frustrare pentru Zelenski, care a criticat, de asemenea, ezitarea lui Biden de a furniza echipamente militare suplimentare din cauza preocupărilor legate de provocarea președintelui rus Vladimir Putin. Această tensiune în relația dintre cei doi lideri a fost exacerbată și mai mult de spectrul iminent al posibilei reveniri pe scena politică a fostului președinte Donald Trump, care și-a exprimat opinii pozitive despre Putin și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cedarea de teritorii de către Ucraina pentru a pune capăt conflictului.

În efortul de a consolida apărarea Ucrainei, Biden a anunțat un ajutor militar suplimentar de 225 de milioane de dolari, inclusiv muniții pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, sisteme de mortiere și o serie de proiectile de artilerie. Acest ultim pachet include, de asemenea, prevederi pentru sistemele de apărare aeriană și de apărare antirachetă, pe care Biden le-a descris ca fiind cruciale pentru “reconstrucția rețelei electrice” din Ucraina.

Alte știri:  Rachetele rusești au lovit un spital de copii din capitala Ucrainei și au ucis cel puțin 20 persoane în mai multe orașe
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…