Președinții Joe Biden și Vladimir Putin s-au așezat împreună pentru primele lor discuții bilaterale față în față la Geneva, unde cei doi lideri au căutat să repare relațiile SUA-Rusia, despre care mulți analiști au spus că au atins punctul cel mai scăzut de la Războiul Rece.

Președintele SUA Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au convenit miercuri la primul lor summit să reia discuțiile privind controlul armelor și să repună în funcție ambasadorii în capitalele celor două țări după ce au fost retrași la începutul acestui an.

Summitul de la vila La Grange de pe malul lacului din Geneva a durat mai puțin de patru ore – mult mai puțin decât au spus consilierii lui Biden că se așteptau.

Programarea conferințelor de presă separate a însemnat că nu a existat nicio jovialitate așa cum s-a întâmplat în 2018 între Putin și predecesorul lui Biden, Donald Trump. De asemenea, nu a existat o masă comună.

Putin, în vârstă de 68 de ani, care a fost primul care a ieșit în fața reporterilor, a declarat că întâlnirea a fost constructivă, fără ostilitate și a arătat dorința liderilor de a se înțelege.

El a spus că este „greu de spus” dacă relațiile cu Statele Unite se vor îmbunătăți, dar că există „o umbră de speranță” în ceea ce privește încrederea reciprocă. Nu au existat invitații la Washington sau Moscova.

Biden, vorbind la scurt timp după aceea, a spus că „nu există substitut pentru dialogul față în față” și că i-a spus lui Putin că agenda lui „nu este împotriva Rusiei”, ci „pentru poporul american”.

Biden a spus că SUA și Rusia au fost de acord să coopereze și să „promoveze interesele reciproce”.

“Ultimul lucru pe care Putin îl dorește este un nou Război Rece”, a declarat Biden jurnaliștilor adunați, subliniind că discuțiile au fost “pozitive”.

El a mai spus că discuțiile s-au purtat mult timp pentru controlul armelor și pentru atacuri cibernetice, unde i-a spus lui Putin că „infrastructura critică ar trebui să fie interzisă”.

În cea mai puternică remarcă a sa, el a spus că consecințele vor fi „devastatoare pentru Rusia” dacă moartea liderului opoziției Alexei Navalny va muri. Biden a expus importanța principiilor democratice în conducerea politicii externe a SUA, spunând că i-a spus liderului rus „cum aș putea fi președinte al Statelor Unite și să nu vorbesc despre drepturile omului?”

Ambii președinți au spus că Rusia și Statele Unite împărtășesc responsabilitatea pentru stabilitatea nucleară și vor purta discuții cu privire la posibilele modificări ale tratatului lor recent nou de limitare a armelor START.

Putin a arătat puțin apetit pentru compromisuri cu privire la o serie de alte probleme, respingând îngrijorările Washingtonului cu privire la Navalny, cu privire la prezența militară crescută a Rusiei lângă granița de est a Ucrainei și la sugestiile SUA conform cărora rușii neidentificați ar fi responsabili pentru o serie de atacuri cibernetice în Statele Unite.

Putin a spus că Navalny a ignorat legea și a știut ce se va întâmpla dacă se va întoarce în Rusia din Germania, unde ar fi primit tratament pentru o încercare din interiorul Rusiei de a-l ucide . De asemenea, el a acuzat Kievul că a încălcat condițiile unui acord de încetare a focului cu rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia a fost ținta a numeroase atacuri cibernetice originare din Statele Unite. Biden a spus că a ridicat probleme legate de drepturile omului și, de asemenea, soarta cetățenilor americani închiși în Rusia.

Putin a spus că ar putea fi găsite unele compromisuri, deși nu a dat nicio indicație cu privire la vreun acord de schimb de prizonieri.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Schimbare la conducerea Armatei Române: Generalul Gheorghiță Vlad este noul Șef al Statului Major al Apărării

Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul Gheorghiță Vlad în funcția de…

Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară și poate fi urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Senatorii au votat marți ca Florin Cîțu, fost premier și actual senator,…

Angajatelor li se poate interzice să poarte vălul islamic la locul de muncă, a decis Curtea Europeană de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o hotărâre importantă cu privire la…

Nu va exista vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen în Consiliul JAI din decembrie

Votul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va avea…

Israelul și Hamas au efectuat un nou schimb de prizonieri în timp ce discuțiile continuă pentru prelungirea armistițiului

Încetarea temporară a focului între Israel și Hamas a intrat miercuri în…

Curtea de Apel din Paris refuză extrădarea prințului Paul al României

Curtea de Apel din Paris a decis recent să refuze cererea de…

Erdogan vrea ca Israelul să fie judecat în instanțe internaționale pentru crime de război

Președintele Turciei. Recep Tayyip Erdoğan, a avut o discuție cu secretarul general…

Putin nu va face pace în Ucraina înainte de alegerile americane din 2024, afirmă un oficial american

Președintele rus Vladimir Putin nu va face pace în Ucraina înainte de…