Statele Unite iau în considerare un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing, a confirmat președintele Joe Biden joi (18 noiembrie), o mișcare care ar avea ca scop să protesteze împotriva politicilor Chinei în domeniul drepturilor omului, inclusiv în ceea ce Washingtonul spune că este un genocid împotriva minorităților musulmane.

„Luăm în considerare ceva”, a spus Biden când a fost întrebat dacă se ia în considerare un boicot diplomatic, în timp ce s-a așezat la o întâlnire cu premierul canadian Justin Trudeau.

Un boicot diplomatic ar însemna că oficialii americani nu vor participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie.

O decizie a SUA de a nu trimite diplomați ar fi o mustrare a președintelui chinez Xi Jinping la doar câteva zile după ce Xi și Biden au vorbit pentru a calma tensiunile într-un summit virtual, primele lor discuții ample de când Biden a preluat mandatul în ianuarie.

Activiștii și membrii Congresului din ambele partide au presat administrația Biden să boicoteze diplomatic evenimentul, dat fiind că guvernul SUA acuză China că a comis un genocid împotriva grupurilor etnice musulmane din regiunea sa de vest Xinjiang, lucru pe care Beijingul neagă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în briefingul de joi că luarea în considerare a SUA asupra unui boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă a fost condusă de preocupările legate de practicile privind drepturile omului în provincia Xinjiang.

„Există domenii în care avem îngrijorări: abuzurile drepturilor omului”, a spus Psaki reporterilor. „Avem îngrijorări serioase”.

„Cu siguranță există o serie de factori în timp ce ne uităm la care ar fi prezența noastră”, a spus ea, în timp ce a refuzat să ofere un calendar pentru o decizie.

„Vreau să-i las președintelui spațiul pentru a lua decizii”, a spus ea.

Surse din cadrul adiministrației au declarat pentru Reuters că există un consens tot mai mare la Casa Albă care ar trebui să țină oficialii americani departe de Jocurile Olimpice.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul vorbește cu țări din întreaga lume despre „cum gândesc ei despre participare”, dar a lăsat neclar un termen limită pentru o decizie.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…