Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra unor instalații legate de armată aflate în adâncimea teritoriului rusesc.

Kievul nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, dar nici nu a criticat acțiunea, care a ucis trei persoane și a avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit rapoartelor din Rusia.

“Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat reporterilor Antony Blinken.

De la începutul războiului din Ucraina, Washingtonul s-a abținut să furnizeze forțelor ucrainene rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi în interiorul Rusiei, de teamă că ar putea duce la o confruntare directă între forțele rusești și cele ale SUA și NATO.

Comentariile lui Blinken au fost făcute după ce o serie de explozii neobișnuite au avut loc la bazele aeriene rusești din interiorul țării. Două baze, ambele la sute de kilometri de granițele Ucrainei, și o a treia facilitate mai aproape de graniță, au raportat explozii luni și, respectiv, marți.

Una dintre exploziile de luni a avut loc la baza aeriană Engels, care se află la aproape 500 de km de granița cu Ucraina și este folosită de flota de bombardiere strategice a Moscovei. Cealaltă explozie din acea zi a avut loc la baza aeriană Dyagilevo, la sud-est de Moscova. Cele două incidente au provocat moartea și rănirea mai multor persoane și au avariat mai multe avioane.

Explozia de marți de la un aerodrom din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a provocat incendierea unui rezervor de petrol, potrivit mai multor rapoarte.

Ministerul rus al Apărării a acuzat dronele ucrainene pentru incidentele de luni, deși Kievul nu a revendicat public responsabilitatea.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

Paco Rabanne, cunoscut pentru parfumurile și creațiile sale de modă, a murit…