Operatori ai forțelor speciale canadiene au fost detașați în Ucraina, pe fondul tensiunilor în creștere între alianța militară NATO și Rusia, potrivit Global News.

Desfășurarea unui mic contingent din cadrul Regimentului canadian de operațiuni speciale are loc în contextul în care discuțiile diplomatice menite să împiedice un conflict armat în Ucraina au eșuat, iar aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt încă la granița cu Ucraina.

Surse au declarat pentru publicația canadiană Global News că prezența operațiunilor speciale canadiene face parte dintr-o încercare a aliaților NATO de a descuraja agresiunea rusă în Ucraina și de a identifica modalități de a ajuta guvernul ucrainean.

Unitatea a fost însărcinată, de asemenea, să ajute la elaborarea planurilor de evacuare a personalului diplomatic canadian în cazul unei invazii la scară largă, au declarat sursele.

Nici guvernul, nici forțele canadiene nu au confirmat oficial prezența forțelor speciale în Ucraina atunci când au fost contactate de Global News, în afară de a spune că operatorii forțelor speciale au fost implicați în asistența mai largă a Canadei pentru Ucraina.

“(Comandamentul forțelor canadiene pentru operațiuni speciale) face parte din eforturile mai largi ale forțelor armate de a sprijini forțele de securitate ale Ucrainei”, a scris maiorul Amber Bineau, purtător de cuvânt al comandamentului pentru operațiuni speciale, într-o declarație pentru Global News.

Bineau a precizat că forțele speciale canadiene au oferit instruire, precum și “expertiză în materie de instructori și de conducere” omologilor ucraineni încă din 2020 – deși surse au declarat pentru Global News că ultimul contingent de forțe speciale, care a plecat în Ucraina în jurul datei de 9 ianuarie, nu desfășoară antrenamente.

Canada a sprijinit în mod constant Kievul în relațiile cu Rusia de când Putin a anexat Crimeea în 2014. Potrivit guvernului canadian, Ottawa a alocat aproximativ 700 de milioane de dolari în asistență pentru Ucraina începând din ianuarie 2014, inclusiv furnizarea de echipamente militare neletale și trimiterea de soldați ai forțelor armate canadiene la fiecare șase luni pentru a instrui forțele de securitate ucrainene.

Conservatorii din opoziție i-au îndemnat pe premierul Justin Trudeau și pe liberali să respingă cererile lui Putin, dar în schimb să “stea umăr la umăr” cu Ucraina și cu aliații europeni ai Canadei.

(Global News)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…