Asociația de tenis feminin (WTA) a anunțat miercuri suspendarea imediată a tuturor turneelor ​​din China din cauza îngrijorărilor legate de dispariția jucătoarei de tenis Peng Shuai.

Decizia WTA de a părăsi una dintre cele mai mari piețe ale sale a fost aplaudată de multe figuri de top din lumea tenisului, dar ar putea costa WTA sute de milioane de dolari în venituri din difuzare și sponsorizare.

Locația lui Peng a devenit un motiv de îngrijorare internațională după o absență publică de aproape trei săptămâni, după ce ea a postat un mesaj pe rețelele de socializare la începutul lunii noiembrie, susținând că fostul vicepremier al Chinei Zhang Gaoli a agresat-o sexual.

Nici Zhang, care s-a pensionat în 2018, nici guvernul chinez nu au comentat acuzațiile lui Peng, iar subiectul a fost blocat pe internetul puternic cenzurat din China.

„Nu văd cum le pot cere sportivilor noștri să concureze acolo când Peng Shuai nu are voie să comunice liber și se pare că a fost presată să contrazică acuzația ei de agresiune sexuală”, a declarat directorul executiv al WTA, Steve Simon, într-o declarație.

„Având în vedere starea actuală a lucrurilor, sunt, de asemenea, foarte îngrijorat de riscurile cu care s-ar putea confrunta toți jucătorii și personalul nostru dacă am organiza evenimente în China în 2022.”

Peng a apărut la jumătatea lunii noiembrie la o cină cu prietenii și la un turneu de tenis pentru copii la Beijing, au arătat fotografii și videoclipuri publicate de presa de stat chineză și de organizatorii turneului.

Pe 21 noiembrie, președintele CIO Thomas Bach a avut un apel video de 30 de minute cu Peng, care a concurat la trei olimpiade, timp în care ea i-a spus că este în siguranță.

Dar Simon, care a spus că decizia de a suspenda turneele din China a avut sprijinul deplin al Consiliului de Administrație WTA, a spus că nu sunt convinși că totul este bine cu Peng.

„Deși acum știm unde se află Peng, am serioase îndoieli că este liberă, în siguranță și nu este supusă cenzurii, constrângerii și intimidării”, a spus Simon.

„WTA a fost clară cu privire la ceea ce este necesar aici și ne repetăm ​​apelul pentru o investigație completă și transparentă – fără cenzură – cu privire la acuzația de agresiune sexuală a lui Peng Shuai.”

Simon a spus că situația Peng a cerut un răspuns.

„Dacă oamenii puternici pot înăbuși vocile femeilor și pot îndepărta acuzațiile de agresiune sexuală sub covor, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens. Nu voi și nu pot lăsa asta să se întâmple”, a adăugat el.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…