Cea mai mare centrală nucleară din Europa este “total scăpată de sub control”, potrivit șefului ONU în domeniul nuclear, care a cerut de urgență Rusiei și Ucrainei să permită experților să viziteze chiar acum vastul complex pentru a calma situația și a preveni un accident nuclear.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat marți, într-un interviu acordat The Associated Press, că situația devine tot mai periculoasă pe zi ce trece la centrala Zaporojie din orașul Enerhodar, situat în sud-estul țării, pe care trupele rusești au capturat-o la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia lor din 24 februarie în Ucraina.

“Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat” la uzină, a spus el. “Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”.

Grossi a citat numeroase încălcări ale siguranței centralei, adăugând că aceasta se află “într-un loc unde se desfășoară un război activ”, în apropierea teritoriului controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, citând bombardamente la începutul războiului, când a fost preluată, și informații continue din partea Ucrainei și a Rusiei care se acuză reciproc de atacuri la Zaporojie.

Există “o situație paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul ucrainean al acesteia continuă să conducă operațiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricțiune și presupuse violențe, a spus el. Deși AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt “defectuoase” și “fragmentate”, a spus el.

Sursa: Associated Press

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.