foto – carbfix.com

Cea mai mare uzină din lume, concepută să aspire dioxidul de carbon din aer, a început să funcționeze în Islanda, au declarat miercuri companiile din spatele proiectului.

Uzina, denumită Orca după cuvântul islandez „orka” care înseamnă „energie”, este formată din patru unități, fiecare alcătuită din două cutii metalice care arată ca niște containere de transport.

Construită de Climeworks din Elveția și Carbfix din Islanda, uzina va extrage din aer aproximativ 4.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, potrivit companiilor.

Pentru a colecta dioxidul de carbon, uzina folosește ventilatoare pentru a trage aer într-un colector, care are în interior un material filtrant.

Odată ce materialul filtrant este umplut cu CO2, colectorul este închis și temperatura este ridicată pentru a elibera CO2 din material, după care poate fi colectat gazul foarte concentrat.

CO2 este apoi amestecat cu apa înainte de a fi injectat la o adâncime de 1.000 de metri în roca bazaltică din apropiere unde este mineralizat.

Susținătorii proiectului consideră că aceste tehnologii pot deveni un instrument major în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, criticii susțin că tehnologia este încă exorbitant de scumpă și ar putea dura zeci de ani pentru a funcționa la scară largă.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…