Foto: Yelena Afonina /TASS via Getty Images

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că și-a scutit regiunea sa de convocarea militară a președintelui rus Vladimir Putin, în urma protestelor din regiune și a furiei sale față de un recent schimb de prizonieri ruso-ucrainean.

Kadîrov a declarat joi târziu că Cecenia a desfășurat deja 20.000 de soldați de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie.

“Republica Cecenia și-a depășit planul de recrutare cu 254%… chiar înainte de anunțul unei mobilizări parțiale”, a scris el într-o postare pe Telegram.

Kadîrov și aliații săi s-au lăudat cu prezența trupelor cecene în Ucraina încă de la începutul invaziei Rusiei în țara vecină, în timp ce soldații ceceni postează în mod regulat pe rețelele de socializare videoclipuri cu ei înșiși în Ucraina.

Apărând pentru a se adresa zecilor de femei cecene care au ieșit pe străzile din Groznîi împotriva anunțului lui Putin privind proiectul, Kadîrov a spus:

“Fac apel la populația cecenă, în special la mamele noastre iubite și respectate, să își păstreze calmul”.

Sfidarea de către Kadîrov a ordinelor Ministerului rus al Apărării ca fiecare regiune să cheme rezerviștii vine la doar câteva zile după ce el însuși și-a îndemnat colegii din cele 11 fuse orare ale Rusiei să “automobilizeze” 85.000 de soldați.

De asemenea, urmează criticile sale tot mai deschise la adresa deciziilor Kremlinului în legătură cu războiul din Ucraina.

Anterior, joi, Kadîrov a declarat că este “extrem de nemulțumit” de schimbul de către Rusia a 215 luptători ucraineni și străini pentru 55 de soldați ruși și un aliat al lui Putin suspectat de înaltă trădare de către Kiev.

Sursa: Moscow Time

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.