Republica Cehă a trimis Ucrainei zeci de tancuri T-72 și transportoare blindate, pentru a ajuta armata ucraineană să se apere împotriva atacurilor rusești, a relatat marți televiziunea de stat din Cehia.

Știrea a fost confirmată ulterior de ministrul apărării, Jana Černochová, dar a refuzat să dezvăluie informații suplimentare.

Tancurile au fost trimise ca un cadou Ucrainei în urma unui acord între aliații NATO. Măsura marchează prima dată când o țară străină a oferit tancuri Ucrainei.

Televiziunea publică din Cehia a raportat inițial transportul, prezentând pe Twitter imagini cu un tren încărcat cu cinci tancuri și cinci vehicule de luptă.

Televiziunea a declarat că informația a fost confirmată de șeful Comisiei pentru afaceri europene din Camera inferioară a Parlamentului ceh, Ondrej Benesik, care a declarat pentru Reuters că a primit informația de la expertul în apărare al Partidului său creștin-democrat.

O sursă din cadrul comunității cehe de apărare a confirmat, de asemenea, că tancurile și vehiculele de luptă au fost trimise, dar a refuzat să dea mai multe detalii, invocând probleme de securitate.

Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat în parlament că nu va confirma sau infirma detalii despre ajutorul ceh pentru Ucraina.

“Vă voi asigura doar că Republica Cehă … ajută Ucraina atât cât poate și va continua să ajute prin (furnizarea) de echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”, a declarat Cernochova.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că Republica Cehă a trimis Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproape 1 miliard de coroane (45 de milioane de dolari) de la începutul războiului, la 24 februarie, dar a refuzat să dea alte detalii.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.