Republica Cehă expulzează 18 diplomați ruși din cauza suspiciunilor că serviciile de informații rusești au fost implicate într-o explozie a unui depozit de muniție în 2014, au declarat sâmbătă premierul Andrej Babis și ministrul de externe Jan Hamacek.

O sursă diplomatică citată de Interfax a sugerat că expulzările ar putea determina Rusia să închidă ambasada Republicii Cehe la Moscova.

“Există suspiciuni întemeiate cu privire la implicarea ofițerilor serviciului de informații rus GRU … în explozia unui depozit de muniții din zona Vrbetice”, a declarat Babis într-un briefing transmis în direct la televizor.

Un parlamentar rus citat de agenția de știri Interfax a calificat acuzația ca fiind absurdă.

Mai multe explozii au zguduit depozitul de muniții Vrbetice, la 330 km sud-est de Praga, pe 16 octombrie 2014. In urma incidentului au fost uciși doi angajați ai unei companii private care închiriase depozitul de la o organizație militară de stat.

Hamacek a declarat că 18 membri ai personalului ambasadei ruse, identificați ca membrii ai serviciilor secrete, vor primi ordin să părăsească țara NATO în termen de 48 de ore.

Agenția de știri Interfax l-a citat pe Vladimir Dzhabarov, primul șef adjunct al comitetului pentru afaceri internaționale al Camerei Superioare, considerând că deciziile Cehiei sunt absurde și răspunsul Rusiei ar trebui să fie proporțional.

Separat, poliția cehă a declarat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbați care poartă diverse pașapoarte, inclusiv rusești. Bărbații sunt căutați pentru potențialul lor rol în explozia din 2014, a declarat echipa criminalității organizate (NCOZ) pe site-ul său web.

Anchetatorii susțin că cei doi bărbați sunt implicați și în tentantiva de omor a spionului rus Sergei Skripal, otrăvit în Marea Britanie cu Novichok, o substanță neurotoxică de proveniență sovietică.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…