Cel mai bogat om din Ucraina a promis sâmbătă să ajute la reconstrucția țării sale distruse – la doar cinci luni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat că a finanțat o lovitură de stat pro-rusă.

“Vom reconstrui întreaga Ucraină”, a declarat miliardarul Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al națiunii.

“Cu siguranță vom avea nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent, un Plan Marshall, pentru Ucraina”, a adăugat el, referindu-se la masivul efort condus de SUA pentru a restaura Europa în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Cele două uzine siderurgice ale lui Akhmetov din Mariupol, coloana vertebrală a averii sale de 3,9 miliarde de dolari, au fost îngreunate în timpul bombardamentelor continue ale Rusiei asupra orașului port strategic din Ucraina.

“Ambiția mea este să mă întorc la un Mariupol ucrainean și să implementez planurile noastre [de producție], astfel încât oțelul produs la Mariupol să poată concura pe piețele globale ca înainte”, a declarat Akhmetov.

“Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism”, a spus el. “Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de dificil și de greu este pentru ei.”

În noiembrie, Zelenski l-a acuzat pe Akhmetov că a conspirat pentru răsturnarea guvernului său într-un complot susținut de Rusia – pe fondul tensiunilor tot mai mari, în timp ce forțele lui Vladimir Putin s-au masat de-a lungul graniței ucrainene într-o consolidare militară premergătoare invaziei.

Akhmetov, un oponent vocal al măsurilor anticorupție ale lui Zelenski care vizează oligarhii națiunii, a calificat acuzația de lovitură de stat drept “o minciună absolută”, a relatat la vremea respectivă Politico.

Sâmbătă, oligarhul a lăudat “pasiunea și profesionalismul” lui Zelenski în lupta împotriva invaziei rusești.

“Războiul nu este cu siguranță momentul să fim în dezacord”, a declarat Akhmetov.

Jurământul lui Akhmetov de a-și ajuta patria a venit la o zi după ce compania sa producătoare de oțel, Metinvest, a declarat: “Mariupol trebuie să rămână ucrainean”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook