Cel mai mare urs brun din România – Arthur – a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul Josef-Emanuel de Liechtenstein, vânător de trofee.

Ursul valoros, un mascul lung de aproape 2 metri, a fost omorât și luat ca trofeu de prințul austriac Emanuel von Liechtenstein dintr-o arie naturală protejată din județul Covasna.

Uciderea ursului a avut loc într-o perioadă în care Ministerul Mediului a dat o derogare pentru împuşcarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Însă acesta nu a împușcat ursoaica problemă, pentru care se primise aprobare de vânătoare, ci un urs trofeu numit „de aur” de vânători.

Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă după ce prințul Josef – Emanuel de Liechtenstein a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România. Instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare.

Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Octavian Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte muşt despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal,

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării. Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Prințul Josef-Emanuel de Liechtenstein are 32 de ani și este cel mai mic copil și singurul fiu al cuplului regal Nikolaus și Margaretha de Liechtenstein. Este al 16-lea pe linia de succesiune la tron. Acum, desfășoară afaceri în toată lumea și se știe că este pasionat de vânătoare.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…