Militanții Statului Islamic din Afganistan au luat cu asalt luni Universitatea Kabul, care gazduia un târg de carte la care a participat si ambasadorul iranian, provocând o luptă de câteva ore și lăsând cel puțin 22 de morți și 22 de răniți.

Majoritatea victimelor au fost studenți și autoritatile se tem că numărul morților ar putea crește mai mult, unii dintre răniți se află în stare critică.

Acesta a fost al doilea atac asupra unei instituții de învățământ din Kabul în doar cateva săptămâni.

Talibanii au emis imediat o declarație prin care au negat că ar fi participat la asalt, care a venit în timp ce insurgenții continuă negocierile de pace cu reprezentanții guvernului susținut de Kabul si de SUA, cu scopul de a ajuta Statele Unite să se retragă definitiv din Afganistan. Mai târziu în acea zi, grupul Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

În timp ce atacul s-a desfășurat, studenții și profesorii au fost văzuți fugind din zona campusului în care se află școlile de drept și jurnalism. Câteva forțe speciale afgane au înconjurat campusul, păstorind profesori și studenți în siguranță.

Haosul s-a potolit în timp ce soarele apunea peste capitala afgană și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că toți cei trei atacatori implicați în asalt au fost uciși.

Grupul Statului Islamic a spus că vizează „judecătorii și anchetatorii aparținând guvernului afgan apostat” nou-absolvenți adunați în campus, potrivit SITE Intelligence Group, care monitorizează mesajele online teroriste.

Săptămâna trecută, ISIS a revendicat, de asemenea, un atac brutal asupra unui centru de îndrumare din cartierul șait din Dasht-e-Barchi, în cea mai mare parte șiită a capitalei afgane, care a ucis cel puțin 24 de studenți și a rănit mai mult de 100 de persoane pe 24 octombrie.

Negocierile de pace dintre talibani și guvernul de la Kabul, cunoscute sub numele de discuții intra-afgane, au făcut parte dintr-un acord semnat de Washington cu insurgenții în februarie. Acestea au loc în statul arab Qatar al Golfului și sunt văzute ca fiind cea mai bună șansă de pace a Afganistanului – deși vărsarea zilnică de sânge a continuat.

Luni, la cinci ore de la lupte, explozii sporadice de grenade și focuri de arme au răsunat încă pe străzile goale care înconjurau complexul împrejmuit al universității. Trupele afgane stăteau de pază.

Ahmad Samim, un student universitar, a declarat jurnaliștilor că a văzut militanți înarmați cu pistoale și puști de asalt Kalashnikov trăgând in școală, cea mai veche din țară cu aproximativ 17.000 de studenți. El a spus că atacul s-a produs în partea de est a universității, unde predă facultatea de drept și jurnalism.

Presa afgană a raportat că la universitate se desfășura o expoziție de carte la care participau mai mulți demnitari în momentul atacului. Niciunul dintre demnitari nu a fost raportat rănit.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Cel puțin 24 de copii și 11 adulți au fost uciși joi într-un atac armat în Thailanda

Cel puțin 24 de copii și 11 adulți au fost uciși joi…