Militanții Statului Islamic din Afganistan au luat cu asalt luni Universitatea Kabul, care gazduia un târg de carte la care a participat si ambasadorul iranian, provocând o luptă de câteva ore și lăsând cel puțin 22 de morți și 22 de răniți.

Majoritatea victimelor au fost studenți și autoritatile se tem că numărul morților ar putea crește mai mult, unii dintre răniți se află în stare critică.

Acesta a fost al doilea atac asupra unei instituții de învățământ din Kabul în doar cateva săptămâni.

Talibanii au emis imediat o declarație prin care au negat că ar fi participat la asalt, care a venit în timp ce insurgenții continuă negocierile de pace cu reprezentanții guvernului susținut de Kabul si de SUA, cu scopul de a ajuta Statele Unite să se retragă definitiv din Afganistan. Mai târziu în acea zi, grupul Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

În timp ce atacul s-a desfășurat, studenții și profesorii au fost văzuți fugind din zona campusului în care se află școlile de drept și jurnalism. Câteva forțe speciale afgane au înconjurat campusul, păstorind profesori și studenți în siguranță.

Haosul s-a potolit în timp ce soarele apunea peste capitala afgană și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că toți cei trei atacatori implicați în asalt au fost uciși.

Grupul Statului Islamic a spus că vizează „judecătorii și anchetatorii aparținând guvernului afgan apostat” nou-absolvenți adunați în campus, potrivit SITE Intelligence Group, care monitorizează mesajele online teroriste.

Săptămâna trecută, ISIS a revendicat, de asemenea, un atac brutal asupra unui centru de îndrumare din cartierul șait din Dasht-e-Barchi, în cea mai mare parte șiită a capitalei afgane, care a ucis cel puțin 24 de studenți și a rănit mai mult de 100 de persoane pe 24 octombrie.

Alte știri:  Curtea de Apel București menține decizia de achitare a torționarilor disidentului Gheorghe Ursu

Negocierile de pace dintre talibani și guvernul de la Kabul, cunoscute sub numele de discuții intra-afgane, au făcut parte dintr-un acord semnat de Washington cu insurgenții în februarie. Acestea au loc în statul arab Qatar al Golfului și sunt văzute ca fiind cea mai bună șansă de pace a Afganistanului – deși vărsarea zilnică de sânge a continuat.

Luni, la cinci ore de la lupte, explozii sporadice de grenade și focuri de arme au răsunat încă pe străzile goale care înconjurau complexul împrejmuit al universității. Trupele afgane stăteau de pază.

Ahmad Samim, un student universitar, a declarat jurnaliștilor că a văzut militanți înarmați cu pistoale și puști de asalt Kalashnikov trăgând in școală, cea mai veche din țară cu aproximativ 17.000 de studenți. El a spus că atacul s-a produs în partea de est a universității, unde predă facultatea de drept și jurnalism.

Presa afgană a raportat că la universitate se desfășura o expoziție de carte la care participau mai mulți demnitari în momentul atacului. Niciunul dintre demnitari nu a fost raportat rănit.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…