Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Gaza în primele ore ale zilei de miercuri, în timp ce gruparea islamistă și alți militanți au tras mai multe tiruri de rachete spre Tel Aviv și Beersheba. Trimisul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a avertizat că cele două părți se îndreptă „către un război la scară largă “.

Ostilitățile dintre Israel și Hamas s-au intensificat peste noapte, cel puțin 35 de morți în Gaza și cinci în Israel în cele mai intense schimburi de focuri aeriene de ani de zile.

O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Gaza s-a prăbușit și alta a fost puternic avariată după ce au fost lovite în mod repetat de atacurile aeriene israeliene.

Israelul a declarat că avioanele sale au vizat și ucis mai mulți lideri ai serviciilor de informații Hamas miercuri. Alte rachete au vizat ceea ce militarii au spus că sunt site-uri de lansare de rachete și birouri Hamas.

A fost cea mai grea ofensivă dintre Israel și Hamas de la un război din 2014 în Gaza și a determinat îngrijorarea internațională că situația ar putea scăpa de sub control.

Trimisul de pace ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Opriți imediat focul. Ne intensificăm către un război pe scară largă. Liderii din toate părțile trebuie să își asume responsabilitatea decalării.

“Costul războiului în Gaza este devastator și este plătit de oamenii obișnuiți. ONU lucrează cu toate părțile pentru a restabili calmul. Opriți violența acum”, a scris el.

În orașul mixt arabo-evreu Lod, lângă Tel Aviv, două persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit un vehicul din zonă. Presa israeliană a raportat că una dintre ele era o fetiță de 7 ani.

Aripa armată a Hamas a declarat că a lansat 210 rachete către Beersheba și Tel Aviv ca răspuns la bombardarea clădirilor turn din orașul Gaza.

Pentru Israel, țintirea de către militanți a orasului Tel Aviv, capitala sa comercială, a reprezentat o nouă provocare în confruntarea cu grupul islamist Hamas, considerat o organizație teroristă de Israel și Statele Unite.

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puțin 35 de persoane, inclusiv 12 copii, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni, care au mai spus că 220 de persoane au fost rănite, începând de marți seara. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanți.

Rachete au fost lansate spre Tel Aviv la primele ore ale dimineții de miercuri. Sirenele pot fi auzite avertizând despre un atac iminent în jurul orei 3 dimineața, ora locală. Nu a fost clar imediat dacă au existat victime.

În orașul Ashkelon, două persoane au fost ucise de focul de rachete marți, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene. O a treia persoană a murit în orașul Rishon Lezion, la sud de Tel Aviv, marți seară, după un atac cu rachete, a informat presa israeliană citând serviciul de urgență ZAKA.

Miercuri, Israelul a declarat starea de urgență în centrul orașului Lod și a trimis batalioane de poliție de frontieră în zonă pentru întăriri, potrivit Biroului de presă al guvernului. Orașul mixt evreu-arab a văzut protestele escaladându-se în revolte săptămâna aceasta.

Armata israeliană a declarat într-un briefing de dimineață miercuri că un total de cinci civili israelieni au fost uciși acum de la începutul schimbului violent de rachete și atacuri aeriene între Gaza și Israel la începutul acestei săptămâni.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…