北京合众齿科望京总院
Fotografie de H Shaw pe Unsplash

Cercetătorii de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit transmiterea de la om la om a unui virus rar în Bolivia aparținând unei familii de viruși care pot provoca febră hemoragică, cum ar fi Ebola.

Știrile reamintesc că oamenii de știință lucrează pentru a identifica noi amenințări virale pentru omenire, chiar dacă țările din întreaga lume luptă împotriva unui nou val de focare de Covid-19.

Oamenii de știință au spus că în 2019, doi pacienți au transmis virusul către trei lucrători din domeniul sănătății din capitala de facto a Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți și doi lucrători medicali au murit ulterior. Doar un singur focar mic de virus a fost documentat anterior, în regiunea Chapare, la 370 de mile est de La Paz, în 2004.

„Munca noastră a confirmat faptul că un tânăr rezident medical, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contractat virusul după ce s-au întâlnit cu pacienți infectați”, a declarat Caitlin Cossaboom, un epidemiolog cu divizia CDC a agenților patogeni și a patologiei cu consecințe ridicate. Doi dintre lucrătorii din domeniul sănătății au murit mai târziu. „Credem acum că multe fluide corporale pot transmite virusul”.

Se crede că virusul este purtat de șobolani, care la rândul lor ar fi putut să-l transmită oamenilor. În general, virușii răspândiți prin fluidele corporale sunt mai ușor de ținut în frâu decât virusurile respiratorii, cum ar fi Covid-19.

Cossaboom a spus că pacienții au suferit febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele ochilor. Deoarece nu există medicamente specifice pentru boală, pacienții primesc doar îngrijire de susținere, cum ar fi lichidele intravenoase.

Alte știri:  Biden l-a numit pe Zelenski - "președintele Putin", iar pe Karmala Harris - "vicepreședintele Trump": Summitul NATO, umbrit de gafele președintelui american

„Am izolat virusul și ne așteptam să găsim o boală mai frecventă, dar datele secvenței au indicat virusul Chapare”, a spus Maria Morales-Betoulle, patolog la CDC. „Am fost cu adevărat surprinși”.

Constatările au fost prezentate luni la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH). Acestea sunt privite ca fiind importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica viitoare focare.

Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulat de câțiva ani nedetectat, deoarece ar putea fi ușor diagnosticat greșit ca dengue, un virus cu simptome similare. Oamenii de știință au spus că trebuie să continue să studieze virusul pentru a înțelege capacitatea acestuia de a provoca focare.

Oamenii de știință au reușit să identifice, să dezvolte rapid un test pentru virus din cauza strânsei cooperări internaționale dintre autoritățile americane de sănătate de pe teren, autoritățile boliviene de sănătate și oamenii de știință din cadrul filialei Organizației Mondiale a Sănătății .

„Deși încă mai există multe lucruri necunoscute despre virusul Chapare, este lăudabil cât de repede această echipă a reușit să dezvolte un test de diagnostic, să confirme transmiterea de la om la om și să descopere dovezi preliminare ale virusului la rozătoare”, a declarat președintele ASTMH, Dr. Joel Breman.

„Este o lecție valoroasă că echipele științifice internaționale, echipate cu cele mai noi instrumente și care își împărtășesc în mod liber ideile, reprezintă cea mai bună apărare a noastră împotriva amenințărilor perturbatoare ale bolilor infecțioase mortale”.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook