Cercetătorul suedez Svante Paabo a câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru cercetările sale privind modul în care a evoluat ființa umană.

Paabo, în vârstă de 67 de ani, a condus cercetări care au comparat genomul oamenilor moderni cu cel al celor mai apropiate rude dispărute ale noastre, neanderthalienii și denisovanii, demonstrând că a existat un amestec între specii.

“Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii în viață de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru a explora ceea ce ne face să fim exclusiv umani”, a declarat comitetul Nobel.

“Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții”, a declarat grupul de experți.

Premiul pentru medicină a dat startul unei săptămâni de anunțuri pentru premiile Nobel. Aceasta continuă marți cu premiul pentru fizică, urmând ca miercuri să fie decernat premiul pentru chimie, iar joi cel pentru literatură. Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar premiul pentru economie pe 10 octombrie.

Laureații de anul trecut au fost David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile lor privind modul în care corpul uman percepe temperatura și atingerea.

Premiile sunt însoțite de o recompensă în bani în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) și vor fi înmânate pe 10 decembrie. Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…