China a lansat exerciții militare de amploare în aer și pe mare în jurul Taiwanului, într-o mișcare surpriză ce pare să fie o “pedeapsă” față de noua administrație a președintelui Lai Ching-te. Potrivit armatei chineze, exercițiile au simulat un atac la scară largă asupra Taiwanului, pentru prima dată și fără avertisment prealabil, reflectând o escaladare a tensiunilor.

Exercițiile au început joi dimineață și au implicat avioane și nave care au înconjurat insula pentru a “testa” capabilitățile lor de luptă. Postere ale armatei chineze prezentau rachete, avioane și nave lângă texte însângerate, avertizând asupra capacităților militare îndreptate împotriva “independenței Taiwanului”.

Președintele Lai și-a exprimat hotărârea de a apăra insula, declarând că va sta “în prima linie” alături de militari. Taiwanul a condamnat exercițiile ca “o provocare irațională care pune în pericol pacea și stabilitatea regională”.

Escaladarea tensiunilor vine la scurt timp după ce președintele Lai și-a încheiat îndemnul la dialog și cooperare în discursul inaugural și a cerut Chinei să respecte independența democratică și suveranitatea Taiwanului. Noul val de manevre militare chineze pare a fi un răspuns de forță la mesajul președintelui Lai și o dovadă de nemulțumire față de noua conducere de la Taipei.

Totuși, răspunsul ferm al noii administrații sugerează că insula nu se va lăsa intimidată și va continua să apere puternic un statut quo acceptat de comunitatea internațională.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…