Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la o tulpină letală de gripă aviară la oameni, pe măsură ce apar tot mai multe cazuri în China, potrivit Reuters.

Autoritatea sanitară din provincia Guangdong, din sudul Chinei, a declarat că un caz de infecție cu tulpina H5N6 de gripă aviară a fost raportat în orașul Dongguan.

Tulpina – care are o rată de mortalitate de aproape 50%, potrivit unor rapoarte – a infectat un număr tot mai mare de oameni, în ciuda faptului că autoritățile mondiale din domeniul sănătății au considerat inițial că riscul pentru oameni este foarte scăzut.

Această tulpină a fost detectată pentru prima dată în 2014, dar jumătate din cele aproximativ 48 de cazuri cunoscute la oameni au fost înregistrate în acest an.

Creșterea numărului de persoane din China infectate cu gripa aviară în acest an stârnește îngrijorare în rândul experților, care spun că o tulpină care circula anterior pare să se fi schimbat și poate fi mai infecțioasă pentru oameni.

China a raportat Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 21 de infecții umane cu subtipul H5N6 de gripă aviară în 2021, comparativ cu doar cinci anul trecut.

Deși cifrele sunt mult mai mici decât sutele infectate cu H7N9 în 2017, infecțiile sunt grave, lăsând mulți bolnavi în stare critică și cel puțin șase morți.

La începutul acestui an, OMS a cerut Chinei să sporească supravegherea gripei aviare.

Dar ultimele cazuri nu fac decât să sporească anxietățile.

“Creșterea numărului de cazuri umane în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată”, a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam.

H5N6 „o amenințare gravă pentru sănătatea umană”

Majoritatea cazurilor au intrat în contact cu păsările de curte și nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a spus OMS, care a evidențiat creșterea cazurilor într-un comunicat de la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, un caz recent, o femeie în vârstă de 60 de ani care a fost spitalizată în iulie, a spus că nu a avut contact cu păsările de curte înainte de a se îmbolnăvi, a raportat The Telegraph .

OMS a spus că este nevoie „urgent” de investigații suplimentare pentru a înțelege riscul și creșterea răspândirii asupra oamenilor.

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a publicat un studiu pe site-ul său luna trecută, afirmând că „diversitatea genetică în creștere și distribuția geografică a H5N6 reprezintă o amenințare gravă pentru industria păsărilor de curte și sănătatea umană”.

China este cel mai mare producător de păsări de curte din lume și cel mai mare producător de rațe, care acționează ca un rezervor pentru virusurile gripale.

Virusurile gripei aviare circulă constant la păsările domestice și sălbatice, dar rareori infectează oamenii. Cu toate acestea, evoluția virusurilor, care au crescut pe măsură ce populațiile de păsări de curte cresc, este o preocupare majoră, deoarece s-ar putea transforma într-un virus care se răspândește ușor între oameni și poate provoca o pandemie.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…