Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Un diplomat chinez de rang înalt a declarat că Beijingul este dispus să modeleze ordinea internațională împreună cu Rusia într-o “direcție mai dreaptă și mai rațională”, potrivit agenției France-Presse.

Declarația vine în contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul chinez Xi Jinping în Uzbekistan în această săptămână.

China și Rusia s-au apropiat în ultimii ani ca parte a ceea ce ele numesc o relație “fără limite”, acționând ca o contrapondere la dominația globală a Statelor Unite.

Luni, șeful afacerilor externe al Partidului Comunist, Yang Jiechi, i-a spus ambasadorului Rusiei în China, Andrey Denisov, că China este “dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a pune în aplicare în mod continuu spiritul cooperării strategice la nivel înalt între cele două țări, pentru a proteja interesele comune ale ambelor părți și pentru a promova dezvoltarea ordinii internaționale într-o direcție mai dreaptă și mai rațională”.

Rusia a căutat să consolideze legăturile cu țările asiatice, în special cu China, de când a fost lovită de sancțiuni occidentale fără precedent din cauza invaziei sale în Ucraina. Accentuând tensiunile dintre China și Occident, Beijingul nu a condamnat intervențiile Moscovei în Ucraina.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.